Vladimir Tintor u New Yorku je utjelovio Teslu: 'Shvatio sam da ga nije zanimala slava, ni novac, on je radio za opće dobro'

Razgovarali smo s članom ansambla HNK Osijek

Foto: Promo
FOTO: Promo

Nažalost, u olovnim devedesetima i Nikola Tesla se zbog srpskog porijekla našao na odstrelu pomahnitalih hrvatskih nacionalista. Izvršna bagra minirala je njegove biste, a kolektivna memorija o geniju pokušavala se klistirati s neskrivenim blagoslovom vlasti. Ta niskost zvuči još mizernije kad blati jednu takvu globalnu veličinu.

Srećom, kao i uvijek, postoje umjetnici koji svojom estetikom ispiru društvene nepravde. Jedan od takvih divnih primjera pružilo je i malo nezavisno zagrebačko kazalište Tvornica lutaka, producirajući projekt „Nikola Tesla – puni krug“, u režiji Petre Radin i Marija Kovača.

Predstava koju su ovi marni tvorničari snova kuhali godinama, u tri je novembarska dana (5., 6. i 7.) premijeru imala baš u New Yorku, gradu Tesline izumiteljske vasione i njegova umiranja, zaboravljenog od svih. U duši i tijelu Tesle obreo se glumac Vladimir Tintor, član ansambla HNK Osijek, s kojim sam telegramčio u pauzi letova i njegovog povratka kući.

Foto: Promo Promo

TELEGRAM: Kakve impresije nosite iz New Yorka?

TINTOR: Impresije se još talože i procesuiraju. Pozitivne svakako, ali i čudesne i tople i velike. Mislim da sam u ovih tjedan dana „downloadao“ terabajte podataka o toj kulturi i gradu kao takvom. Kad se sve slegne, možda ću biti u stanju to sve bolje izanalizirati.

TELEGRAM: Kako je publika primila predstavu? Da li je, osim naših ljudi, bilo i Amerikanaca?

TINTOR: Bilo je i Amerikanaca, predstava i jeste zamišljena i rađena da bude pristupačna i Amerikancima. Veći dio predstave glumimo na engleskom jeziku. Egzotiku hrvatskog jezika smo ostavili u scenama sa majkom prije nego je Tesla krenuo na put u svijet. To i Hrvatima ovdje puno znači i baš mislim da ih je to dirnulo.

TELEGRAM: Jeste li osjetili tremu odgovornosti kad ste dobili ulogu Tesle?

TINTOR: Kako ne. Uvijek je teško igrati takve osobnosti. Svi ih „znaju“, pa imaju predodžbe o tome kako bi taj lik trebalo „igrati“. Pa je tako izazov još veći: ponuditi neko svoje rješenje i vizuru te kolektivne legende o Tesli.

TELEGRAM: Prije vas igrale su ga i takve ikone kao što je Rade Šerbedžija, Petar Božović, David Bowie…

TINTOR: Naravno da mi je prošlo kroz glavu tko ga je sve igrao, ali na kraju krajeva, nije to natjecanje. To su samo različite vizure istog. I svakako da mi je drago da sam u takvom društvu. Petra Radin mi je dala taj izazov i hvala joj na tolikoj vjeri u mene.

Foto: Promo Promo

TELEGRAM: Tesla i njegova životna priča naprosto imaju kozmički, vanzemaljski karakter. Čemu ste u predstavi dali akcent?

TINTOR: Akcent predstave je njegovo porijeklo. Korijeni. Odnos sa majkom koja ga je poticala na znanost i eksperimente. Također govorimo kroz performans o njegovoj inspiraciji, filozofiji, gotovo umjetničkoj borbi kad se neko djelo rađa. Na kraju šaljemo i jednu poruku mira što je u današnjem trenutku vrlo bitno.

TELEGRAM: Uz svu svjetsku slavu on je bio marginalac. Koliko ste se poistovjetili s tim njegovim autsajderstvom?

TINTOR: Mislim da se u tom dijelu mnogi mogu poistovjetiti. Ono što sam ja shvatio je da Teslu nije zanimala slava, ni novac, već je imao potrebu dar koji je dobio dijeliti sa drugima za opće dobro. To su stvari veće od nas.

TELEGRAM: Ima jedna zanimljiva koincidencija, u sjajnoj predstavi „Tesla – prilagođavanje anđela“, uz Vladimira Posavca-Tušeka kao Teslu, Momčilo Otašević igra novinara Johna Smitha. U megapopularnoj seriji Nove TV „Kumovi“ Otašević je vaš sin…

TINTOR: Da. Sa Teslom su uvijek te koincidencije nekako prirodne. I meni je drago što je to tako.

TELEGRAM: Ulogom Aljoše Gotovca u „Kumovima“ dobili ste novi kerozin u karijeri. Koliko je glumcu bitno u tome zadržati trezvenu glavu?

TINTOR: Taj projekt je izrazito zahtjevan, važno je biti u treningu, odmoran i brz u rješavanju različitih scena i situacija. Na momente sam se osjećao kao neki borac borilačkih vještina koji svu snagu koristi za borbu, a ostatka odmara i čuva energiju. To me je koliko-toliko držalo u kontroli.

TELEGRAM: Na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu imali ste i premijeru makedonskog filma „Domaćinstvo za početnike“ u kojoj igrate jednu od glavnih uloga…

TINTOR: Da. Ova godina me izrazito blagoslovila čudima. Najprije premijera tog filma, a zatim predstava o Tesli u New Yorku. Zahvalan sam na tome.

TELEGRAM: Preko društvenih mreža i medija mogli smo pratiti iznimno emotivnu atmosferu pred tamošnjom festivalskom publikom. O čemu je u filmu riječ? Ako se ne varam, priča također prati autsajdere i izopćenike.

TINTOR: Da, film je o autsajderima, LGBT zajednici, obitelji, ljudskim pričama i problemima. Koji su univerzalni za sve ljude. I taj proces sa redateljem Goranom Stolevskim je bio nešto meni potpuno novo i zanimljivo. Tako da mi je drago da je urodilo plodom. Film je izazvao emocije u publici, ali i u nama, jer smo ekipa individualaca, svako sa svojim pričama i ograničenjima društva. Za nas je ta premijera bila pobjeda u pravom smislu te riječi.