Vraća nam se Kolo sreće i povratak Hrvatske u 90-te sad je kompletiran

RTL će nostalgijom pokušati doći do novih gledatelja

Za početak ovog teksta o emisiji “Kolo sreće” što ju je RTL odlučio ponovno snimati i, evo, svaki dan od ponedjeljka do petka prikazivati u primetimeu, kupio bih samoglasnik. I to – ako imam dovoljno novca na kontu – samoglasnik “I”.

“I” kao: “Ima li, pobogu, išta gluplje od ove ideje na koju je došao RTL?”

Skoro petnaest godina nakon što je ta emisija skinuta s programa,, poznata ekipa s ove televizije, koja nas je dosad počastila s emisijama kao što su “5 na 5”, “Tog se nitko nije sjetio” i, da navedem samo još jednu; “Kunolovac”, nastavlja u revijalnom tonu.

Vraćanje kviza iz 1990-ih

“Kad se već po svemu vraćamo u 90-e…”, zasigurno je izustio, onako, napol u šali, jedan od njih pred šatorom u Savskoj, na Glavaševom koncertu dobrodošlice u Osijeku ili, recimo, dok je točio benzin na nekoj crpki gdje se upravo odvijala mafijaška likvidacija, “mogli bi vratiti i kviz iz tog vremena”.

Nažalost, ostali su ga shvatili ozbiljno.

U svoje vrijeme, priznajem, ta emisija i nije bila toliko loša. Oliver je to korektno vodio, kandidati bi već nakon dva okrenuta slova, i to: “Š” i “Ž”, dok je kategorija koja se traži, recimo, “film”, znali da je riječ o “Štefici Cvek u raljama života”, a i djevojka koja je tada okretala brojeve – ostala mi je urezana u pamćenje. Bio sam mlad i jedino su mi se takve stvari i, slične jezične konstrukcije, urezivale u pamćenje, a što je očito i bio cilj postavljanja atraktivne djevojke na to radno mjesto.

Sadašnji kandidati zato, mora da su od RTL-a angažirani statisti koji se po službenoj dužnosti neko vrijeme trebaju kreveljiti, stupidno griješiti i gledati prema slovima kao tele u šarena vrata, prije no što pogode neki pojam jednostavniji i od amebe. A, osim toga, ponekad ni ne nastupaju pojedinačno, kao što je u originalu bilo, već u paru.

Sreća samo u nazivu emisije

“Nekad zbilja ne stoji ono staro pravilo…”, pomislio sam gledajući jednu takvu emisiju i neka dva geliptera koja su se u njoj natjecala, “da su dvije glave pametnije od jedne”.

Elem, novi voditelj, osim što je dobar glumac, simpatičan je i lik iz užeg gradskog središta, zagrebački fakin koji je kao takav izvrsna protuteža njegovom uštogljenom prethodniku na toj poziciji, ali nakon predizbornog spota za predsjedničke izbore u kampanji dr. Franje Tuđmana, ovo je zasigurno nešto najgore u čemu je glumio.

Svakako bih volio da ga, baš poput Antonije Blaće kojoj se nakon mnogo ovakvih “erteelovskih” projekata napokon dogodio “X-faktor”, zadesi neki sretniji tv format od ovoga koji “sreću” ima samo u nazivu…

Prilično nepotrebne promjene formata

Iva Jerković je, bezbeli, isto na razini zadatka, ali iz nekog teško shvatljivog razloga netko iz RTL-ove produkcije odlučio je da umjesto rotirajućih slova, sve funkcionirati poput touchscreena, pa je sada dovoljno da ih Iva samo lagano dotakne, da bi se ona pojavila.

Ne kažem da se na njen dodir i ja ne bih skroz razotkrio baš poput tog slova, ali ono okretanje od prije mi se činilo nekako prikladnijim. Iz istih neshvatljivih razloga, na kolu su osim one glavne, uveli još dvije strelice, pa ih je sada tri, a koja od njih je mjerodavna za zaustavljanje na nekoj od ponuđenih vrijednosti, gledateljima postaje jasno tek nakon pomnog isčitavanja novih pravila na njihovim internetskim stranicama.

“Z kao…”, pomislio sam vidjevši te sasvim nepotrebne promjene, u koje se ubraja i preimenovanje Zgubireda, Srećka, te zamjene izloga i robe za novac, “Zašto radije ne promijenite ljude koji odlučuju o franšizama emisija koje ćete kupiti?”

Nostalgijom do novih gledatelja

Ta promjena bi, nema nikakve sumnje u to, možda napokon dovela do toga da se strelica na kolu sreće za neki od RTL-ovih kvizova, već nakon jedne ili najviše dvije sezone, ne zaustavi ponovno na “bankrotu”.

Iskoristio bih sada “Preskok” do samog kraja teksta i, bez da još detaljnije obrazložim zašto ovaj kviz trenutno spada u najgore stvari koje možete gledati na ionako kritičnom televizijskom programu, te zašto je zamisao da će kviz iz nekih nostalgičnih razloga privući svoje stare gledatelje sasvim promašen, ponudio bih rješenje zagonetke koju sam postavio na početku teksta.

Odgovor na pitanje s početka je: Da, postoji nešto gluplje od ideje da se ova emisija vrati na male ekrane. Njena izvedba.