Wonder Woman ovog tjedna stiže u naša kina; moglo bi vas zanimati ovih 6 stvari o opakoj superjunakinji

Osmislio ju je feminist (koji je izmislio i poligraf), a ona je Zeuseva kći

FOTO: screenshot YouTube

Wonder Woman ovoga tjedna počinje igrati u hrvatskim kinima, a prema najavama mogao bi promijeniti izgled žanra. Naime, dosad je uloga glavnog nositelja radnje superherojskog filma bila rezervirana isključivo za muško društvo uz tek pokoju žensku pomoć sa strane. No DC Films mogli bi uskoro promijeniti taj stereotip s nadolazećim filmom o jednoj od prvih superheroina.

Istina, Catwoman i Elektra dale su sve od sebe da se smjeste uz bok Batmana ili Supermana, ali pokazali su se kao veliki promašaji na kino blagajnama. Sudeći prema dosadašnjim kritikama nakon zatvorenih premijera, čini se da bi Wonder Woman mogao biti jedan od najboljih filmova iz DC Extended Universea. Obzirom da naša javnost možda nije najbolje upoznata s likom i djelom prve superheroine, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica.

1. Wonder Woman je amazonska princeza

Gal Gadot nova je amazonska princeza Warner Bros promo

Stvorena u umu američkog psihologa Williama Moultona Marstona 1941. uz kreativnu pomoć njegove žene, Wonder Woman se na stranicama stripa materijalizirala kao princeza Diana (nema veze sa stvarnom osobom). Njezin dom je Themyscira, tajno mjesto skriveno od ljudi, gdje vlada plemenom Amazonki. Iako preferira mir i ljubav, opaka je ratnica te se je u više od 7 desetljeća svojeg postojanja borila s raznim neprijateljima – od ljubomornih suparnica, zlih mizoginista, do grčkih bogova. Svijet ju je upoznao kad se otisnula sa svojeg otoka Amazonki na diplomatskoj misiji razvijanja prijateljskih odnosa.

2. Stvorio ju je feminist…

Među superjunacima dominiraju muškarci, a Wonder Women će to pokušati prominijeniti

William Moulton Marston osmislio je lik superheroine u svijetu kojim dominiraju muški heroji inspiriran odnosom sa svojom ženom Elizabet i njihovom prijateljicom Olive Byrne s kojom su imali, tada prilično kontroverznu, slobodnu vezu. Kao deklarirani feminist, Marston je želio stvoriti protutežu Supermanu, stoga je izvorno svoju heroinu nazvao Suprema, The Wonder Woman, no izdavači su joj skratili ime prije njezinog prvog pojavljivanja u stripu.

3. …koji je izmislio i poligraf

William Moulton Marston i njegova najpopularnija kreacija alchetron.com

Marston nije bio samo kreator stripovskih heroina. Njegov život sam po sebi bio bi dostojna tema za holivudski film – završio je Harvard, postao psiholog, zatim se bacio u odvjetničke vode, javno govoreći o svojim poligamnim vezama koje su utjecale na razvoj Wonder Woman. Istovremeno je radio na svojim izumima i idejama za stripove. Među izumima se ističe stroj kojim je pokazao da na krvni tlak utječe govori li osoba istinu ili ne. Na temelju njegovog rada stvoren je poligraf, a mnogi poznavatelji stripa vjeruju kako je “laso istine” kojim vitla Wonder Woman (koje one zapetljane u njega tjera da govore istinu) zapravo preslika Marstonovog poligrafa kojim je kroz strip htio skrenuti pažnju na svoja istraživanja o poveznici psihologije i fiziologije.

4. Zeus joj je otac

Kao jedna od likova koji se najduže provlače kroz superherojski panteon, doživjela je mnoge promjene. Mnogo godina priča o njezinom postanku ostala je neizmjenjena – njezina majka, kraljica Hippolyta načinila ju je od gline kojoj su život udahnuli grčki bogovi. No u rebootu serijala, The New 52 iz 2011. Brian Azzarello ju je predstavio kao kćer kralja bogova, samog Zeusa. Producenti najnovijeg filma izjavili su da će se držati Azzarellove priče o njezinom postanku

5. Jedina je dostojna Thorovog čekića

Wonder Woman u epizodi iz 1996. kada vitla Thorovim čekićem screenshot

Svi znaju da nitko osim samog Thora ne može podići njegov legendarni čekić Mjolnir. Mnogi su probali i nikom nije uspjelo, sve dok se krajem 90-ih nije desio presedan u spajanju Marvelovog i DC svemira. U tom kratkom susretu zapravo suparničkih stripovskih kuća, dogodio se susret Thora i Wonder Woman koja je lakoćom podigla njegov čekić i pokazala se, uz Thora, jedinom dostojnom da vitla mitskim asgardijskim oružjem.

6. Gal Gadot zamalo je odustala od glume

Gal Gadot na promociji filma Wonder Woman AFP/AFP

Iako je imala zapažene uloge, ponajviše u serijalu Brzi i žestoki, Gal Gadot koja glumi Wonder Women, zasitila se filmskog svijeta. Kako prenosi Cinemablend, mlada izraelska glumica i bivši model umorila se od silnih odbijanja koje je doživjela u Hollywoodu te se nezadovoljna činjenicom da nije ostvarila niti jednu glavnu ulogu u karijeri vratila u Izrael s namjerom da prestane glumiti. Tada je stigao poziv od Zacka Snydera (glavnog producenta i redatelja posljednja dva Supermana, Watchmena i 300) koji ju je ukratko pitao “Jesi li ikad čula za Wonder Woman?” To je bio poziv koji je sve promijenio, a ljubitelji superherojskih filmova i Wonder Woman će zasigurno biti sretni vidjeti ovu lijepu i talentiranu glumicu u naslovnoj ulozi. Wonder Woman prikazuje se u hrvatskim kinima od 1. lipnja.