Zaboravite Jona Snowa, čini se da je mnogo važnije otkriti tko je zapravo enigmatična čarobnica Melisandre

Stigla je prva epizoda nove sezone Igre prijestolja (Oprez, spoileri)

Premijera šeste sezone serije Igra prijestolja počela je upravo onako kako je i završila – sa scenom umiranja Jona Snowa. I dok smo se veći dio protekle godine svi jako nadali da će nekako ipak preživjeti (makar su iz HBO-a stalno govorili suprotno) to se nije dogodilo.

No, zanimljivo je da nitko, barem što se tiče ljudi koji su gledali prvu epizodu nove sezone, do kraja epizode više uopće nije mario za to je li Snow mrtav ili ne. Umjesto toga svi smo se dosta čudili tome kako je Melisandre zapravo još uvijek živa.

Drugo lice enigmatične čarobnice

Doduše, Melisandre koju smo dosad znali bila je zanosna crvenokosa žderačica muškaraca koja je podarila život sjeni koja je ubila kralja Renlyja Baratheona i prisilila njegovog brata Stannisa na žrtvovanje vlastite kćeri.

Da, svi smo slutili da se s njom događa nešto dosta čudnovato, ali tko bi, pri zdravoj pameti, mogao pomisliti da se iza te fatalne fasade skriva starica koja se pojavi čim Melisandre skine onu svoju prepoznatljivu ogrlicu.

https://www.youtube.com/watch?v=1phzDLUZA6s

Izgleda da se radi o začaranom poklonu boga kojeg toliko predano štuje koji joj omogućuje sakriti svoje dosta vremešno naličje. No, ta ista ogrlica za sobom povlači gomilu pitanja. Dosad smo mislili da smo dosta toga naučili o toj misterioznoj čarobnici i njezinim motivima, ali sad smo prvi put suočeni da zapravo ne znamo ništa o njoj niti njezinoj magiji.

Vremešna čarobnica koja uskršćuje mrtve

No, čini se da je glumica koja tumači lik Melisandre Carice van Houten ipak znala nešto više o pravoj dobi čarobnice koju tumači s obzirom na to da su joj producenti , navodno, prilikom castinga natuknuli da je žena koju će tumačiti starija od jednog stoljeća. Dobro, to su znali i svi čitatelji Martinova književnog serijala.

Ali to ne znači da nismo ostali šokirani onime što smo vidjeli na ekranu laptopa u 4 ujutro kad je epizoda konačno postala viralna. A ironično je to što nakon inicijalnog šoka opet naviru sva ona pitanja o Jonu Snowu i ulozi ove fatalne starice u scenariju koji bi anulirao njegov, po mnogima, prerani odlazak iz serije. U trećoj smo sezoni, doduše, svjedočili resurekcija mrtvaca, koji je, za razliku od Snowa, bio još dosta svjež.

Pa ipak, znakovito je i krajnje zanimljivo je što Davos Seaworth misli da ga Melisandre može vratiti iz mrvih s obzirom na to da se upravo njoj obraća za pomoć. No, što će se po tom pitanju događati vidjet ćemo tek idući tjedan (kad će neki od nas ustajati ranije od pijetlova kako bi prije svih vidjeli što se u Westrosu dogodilo).