Zagrebački HNK prvi put domaćin velikog međunarodnog susreta profesionalaca. Stižu intendanti i producenti iz čitave Europe

Forum i edukativni program održat će se od 18. do 21. ožujka

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvi će put, od 18. do 23. ožujka, biti domaćin susreta intendanata, producenata i profesionalaca iz područja operne umjetnosti iz cijele Europe, u suorganizaciji najvećeg udruženja opernih kuća i festivala Opera Europe.

Više od 70 stručnjaka iz cijeloga svijeta doći će u Zagreb kako bi u sklopu dvaju edukativnih programa – “Opera Management Course” i “Artistic Administration and Producing Forum”, opernim profesionalcima prenijeli svoje znanje, ideje i pozitivne kazališne prakse, ističu iz kazališta.

HNK Zagreb kao aktivan partner

“Bila nam je čast prihvatiti poziv Opera Europe, najvećega udruženja opernih kuća i festivala, da budemo domaćini ‘Opera Management Coursea’, intenzivnog edukativnog programa koji vode vodeći operni profesionalci iz kazališnih kuća diljem Europe i Sjeverne Amerike, te važnog specijaliziranog foruma – susreta ‘Artistic Administration and Producing'”, rekla je tim povodom intendantica Iva Hraste-Sočo, kako se navodi u priopćenju HNK.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, dodala je, nastavlja biti aktivan partner brojnih europskih projekata i inicijativa i ponosni smo što rad našeg kazališta prepoznaju kolege iz cijelog svijeta.

“Opera Management Course” održat će se od 18. do 21. ožujka, a predavanja o različitim aspektima produkcije izvedbenih umjetnosti kao što su programiranje i planiranje, financijsko upravljanje, ljudska i administrativna pitanja, marketing i komunikacije, upravljanje kreativnim i poslovnim procesima, održat će vodeći profesionalci iz svijeta produkcije.

Velik broj gostiju

Producentima će se pridružiti i intendanti, direktori, voditelji produkcija koji će svoja iskustva razmjenjivati od 21. do 23. ožujka na “Artistic Administration and Producing Forumu”. Cilj je foruma razmjenjivanje pozitivnih praksa, ideja, izazova i alata kojima se svakodnevno služe u poslovanju i umjetničkoj produkciji.

Opera Europa već dugi niz godina gostuje u zemljama diljem Europe kao što su Mađarska, Italija, Španjolska, Austrija, Francuska, Poljska i Njemačka, a ove će godine u zagrebačkom HNK ugostiti i čelnike organizacije Opera Europa, pod vodstvom direktorice Karen Stone, ističu iz HNK.