Zašto je ovaj sjajni kratki animirani film potpuno osvojio internet preko vikenda?

Japanske društvene mreže pišu samo o ovoj posveti velikom animatoru

FOTO: Vimeo

Preko vikenda, Internet u Japanu je doslovno izgorio. Svi sajtovi, sve društvene mreže i svi mobiteli su vrtili jednu stvar – francuski studentski film ‘Celles et Ceux des Cimes et Cieux’ (‘Cure i dečki sa krune i neba’). Malo toga znamo o ovom kratkom filmu, ali se pojavljuju pokoje informacije. Riječ je, vrlo vjerojatno o predivno animiranom traileru za dugometražni film koji očito još uvijek nije završen. Napravio ga je Gwenn Germain, student na francuskoj umjetničkoj školi Créapole.

Dosta je jasno zašto je ovaj film eksplodirao u Japanu. Sasvim je jasno da je riječ o najboljoj mogućoj posveti najvećem animatoru koji je Japan ikada imao – Hayao Miyazakiju. Ovo nije direktna kopija. Ovo je hommage s ljubavlju. Germain nije stvorio animirani film koji želi biti Miyazakijev film. Stvorio je film koji egzistira u istom svijetu kao i Miyazakijevi. Veliki kukci, specifična arhitektura i ljubičasti crvi svi podsjećaju na stvari koje smo mogli vidjeti u Miyazakijevim filmovima.

Osim toga, čini se da se i sam Hayao Miyazaki pojavljuje u filmu. Onaj bradati tip na kraju filma? Užasno liči na slavnog animatora. Ali Miyazaki očito nije bio jedina inspiracija za film. Ima tu Syd Meada, konceptualnog umjetnika koji je dizajnirao Blade Runnera, ali i Moebiusa, slavnog ilustratora. Ali niti jedan od nijh nije utjecao na film kao Miyazaki. Uvjerite se i sami.