Zašto pad gledanosti od 68 posto i nije najlošija vijest za film Batman protiv Supermana: Zora pravde

Filmove o superjunacima u drugom vikendu prikazivanja obično pogleda manje ljudi

NEW YORK, NY - MARCH 20: (Editors Note: This image was altertered using digital filters) Actor Ben Affleck attends The "Batman V Superman: Dawn Of Justice" New York Premiere at Radio City Music Hall on March 20, 2016 in New York City.   Mike Coppola/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Američki mediji pišu da je gledanost filma Batman protiv Supermana: Zora pravde u drugom vikendu prikazivanja u američkim kinima pala za 68 posto. Procijenjuje se da je film prošli vikend zaradio 52.4 milijuna dolara, ali navodno je i to bilo dovoljno da zadrži titulu najgledanijeg filma u Americi.

Budući da se radi o prvom iz serije filmova kojom Warner Bros planira stvoriti mrežu filmova DC Comicsova svemira, uspjeh ovog filma detaljno se analizira. Uskoro bismo, naime, trebali gledati Suicide Squad dok se za sljedeću godinu planiraju premijere Wonder Woman tek još dva filma iz serije Justice League.

Inače, produkcija Snyderovog filma stajala je, navodno, 250 milijuna dolara, dok je marketinška kampanja stajala dodatnih 150 milijuna. Batman protiv Supermana: Zora pravde zaradio je dosad u američkim kinima 261.5 milijuna dolara.

Uobičajen pad gledanosti

Zanimljivo je da je ovakva gledanost dosta uobičajena kad su u pitanju filmovi o superjunacima tako da pad gledanosti od 60 posto u drugom vikendu prikazivanja nije ništa zabrinjavajuće, uvjeravaju stručnjaci.

“Zna se dogoditi da gledanost filma više pada ako je film veći”, tvrdi Paul Dergarabedian, viši medijski analitičar. “Takve stvari događaju se često kad je u pitanju film koji se našao na ljestvici 10 najboljih debija svih vremena”, nastavlja.

Slična situacija i s ostalim filmovima o superjunacima

Gledanost Snyderova filma Čovjek od čelika pala je, primjerice, u drugom vikendu prikazivanja za 64.6 posto. Slično se dogodilo i s filmom Vitez tame: Povratak kojeg je drugi vikend prikazivanja pogledalo 61.4 posto manje ljudi nego li vikend ranije.

A drastično drugačije nije niti u Marvelu: gledanost Osvetnika 2: Vladavina Utrona pala je u drugom vikendu za 59.4 posto, dok je gledanost filma X-men: Dani buduće prošlosti pala za 64.2 posto.

Utjecaj kritike ključak tek nakon prvog tjedna prikazivanja

Pa ipak, pad gledanosti od 68 posto dosta je ozbiljna stvar. Dovoljno je prisjetiti se samo primjera prošlogodišnjeg reboota filma Fantastična četvorka čija je gledanost u drugom vikendu prikazivanja pala za 68.2 posto nakon čega se film zapravo nikad nije oporavio.

Mnogi su se pitali hoće li poglavito negativne kritike filma utjecati na njegovu gledanost već u prvom vikendu prikazivanja, ali pokazalo se da je taj strah bio neopravdan jer je film svemu unatoč zaradio 166 milijuna dolara. “Ovo je bio sjajan primjer na kojem se pokazalo koliko može biti razilaženje mišljenja kritike i publike”, kaže Dergarabedian.

Relativno dobra recepcija na međunarodnom tržištu

No, za razliku od prvog tjedna, kad film obično pogledaju svi okorjeli obožavatelji, u drugom tjednu preporuke imaju itekako važnu ulogu. Valja, naime, nekako uvjeriti neodlučne i malo manje zagrižene fanove da ipak odu u kino, pogledaju film i potroše, naravno, koji dolar.

Ali čak niti to nisu odviše pogubne vijesti za film Batman protiv Supermana: Zora pravde. Olakotna okolnost je, naime, ta što ovaj tjedan neće biti niti jedne važnije filmske premijere. Iduća će biti tek 15. travnja kad u kina dolazi Disneyeva Knjiga o džungli.

Osim toga, Snyderov film dobro kotira i na međunarodnom tržitupa je tako dosad ukupno zaradio 687.9 milijuna dolara.