Zašto svi toliko uživaju u mržnji možda i najboljeg lika 'Igre prijestolja'

Iako je zaslužila da je se mrzi, nije kriva. Samo je upala u krivo društvo

Game of Thrones 
TV Series 2011 - ???? USA / UK
Created by : David Benioff, D.B. Weiss
2012 Season 2, episode 1 : The North Remembers
Director : Alan Taylor
Lena Headey
Photo: Helen Sloan.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
FOTO: Photo12/AFP

Odmah na početku ću vas upozoriti da ću se u nastavku baviti nekim stvarima koje možda još uvijek ne želite znati jer niste (polu)legalno pogledali najnoviju epizodu serije “Game of Thrones”. Sad kad ste to pročitali, slobodno se sa mnom udubite u analizu jedne od vjerojatno najomraženijih žena koje je R.R. Martin stvorio u svojoj pseudofantastičnoj seriji “Pjesme leda i vatre”- Cersei Lannister.

Ovo je točka od koje ću naprosto pretpostaviti da ste pogledali prošlonedjeljnu epizodu. Vrijeme je da istražimo kako i zašto je kraljica majka završila iza rešetaka i koliko je ta cijela priča povezana s njenom vlastitom vladarskom nesposobnošću.

Kamen koji se kotrlja

Na samom početku pete sezone doživjeli smo kratak isječak iz Cerseine prošlosti. Neka joj je proročica prorekla da će cijeli njen život bit ispunjen porazima. Neka će joj žena preoteti krunu, djecu će joj uzeti smrt. Sve je to bilo dovoljno da ostatak svojega života provede gonjena opsesivnim egzistencijalnim strahovima koji su stvorili jednu krajnje izvrnutu sliku svijeta.

Glumica koja tumači ovu opaku kraljicu, Lena Headey, i sama se slaže da je taj lik suviše kratkovidan i da si na taj način više šteti no što si pomaže kad je donošenje odluka u pitanju. Jedini kompas koji ona koristi su njezine vlastite fiksacije. Osim tih nekih internaliziranih prijetnji koje njome upravljaju njezin je ultimativni cilj (baš kao i svakom drugom Igraču) Željezno prijestolje. Duboko svijesna da ga sama nikad neće imati želi znati da će barem onaj tko će na njemu sjediti biti duboko uronjen u njezin utjecaj.

Svoju je subdbinu zapečatila kad se je riješila svih mogući savjetnika koje je smatrala izravnom prijenjom i preprekom koja ju odvaja od vlasti, a neugodna navika sklapanja krivih alijansi na kraju ju je i odvela do toga da je vjerski fanatici zatvore u katakombe hrama. Dati nekome neograničenu vlast samo kako bi se zadržao status quo pokazalo se za nju krajnje neuspjelim rješenjem.

Kako će igra za nju završiti?

Budimo realni. Govorimo o liku koji bi imao vjerojatno jedan od debljih dosjea da oni u Westerosu postoje. Podala se bratu, podala se bratiću, rodila je troje djece čiji je otac ujedno i njihov brat, podvalila ih je kralju kojega je uz pomoć bratića s kojim je nerijetko lijegala otrovala i tad je na tron postavila svoju kopilad. Usput se je riješila svih ljudi koji bi joj možda u nekom trenutku možda i mogli pomoći. I vjerojatno će svejedno preživjeti.

Čak je i Lena Headey sigurna da bi je ubila da je netko drugi jer je to žena koja je svoju smrt zasigurno zaslužila. No, uza sve to možda je to ipak samo još jedna žrtva nekog okrutnog sustava. Odrasla je bez roditelja u nekom shizofrenom svijetu koji žudi za moći.

Ne znam za vas, ali kad govorim o ovom liku govorim o svom najdražem liku kojeg mrzim jer je žena fantastično dobra negativka.