Završio je još jedan Dan D i bilo je to njegovo najbolje izdanje dosad

Čini se da je Zagreb oduševljen drugačijim pristupom dizajnu

FOTO: Dan D/PR

Dodjelom nagrada najboljim izlagačima u nedjelju je u napuštenoj vojnoj bolnici u središtu Zagreba završio 6. međunarodni festival dizajna, prenosi hina. Ovogodišnji se Dan D tijekom tri dana bavio preispitivanjem uloge dizajna u suvremenom kontekstu, odnosno reinterpretacijom dizajnerskog nasljeđa.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Ureda Vlade RH za udruge, Grada Zagreba, veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, Ministarstva vanjskih poslova RH, Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova, Francuskog instituta te EU programa Kreativna Europa.

Dobitnici ovogodišnjeg Dana D

U Vlaškoj je ove godine izlagalo dvadeset autora i autorskih timova, najboljim je radom proglašen ona Ane Radovanović iz Beograda za diplomski projekt “Neo-avant-garde artists’ magazines in former Yugoslavia”. Prikupljeni materijal predstavljen je u formi bibliografskog zbornika.

Drugo mjesto pripalo je Lani Grahek iz Zagreba za projekt radnog naziva “page paper”, što je platforma za pretraživanje weba kojoj je cilj spojiti dostupnost sadržaja na webu s prednostima čitanja i korištenja tiskanog medija.

Treće mjesto osvojila je skupina od 12 studentica dizajna iz Zagreba za rad “Rešetke nisu prepreke”, zapravo radionicu participativnog dizajna sa šest zatvorenica i stručnom voditeljicom šivaonice Kaznionice i zatvora u Požegi. Tim su vodile tri dizajnerice iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i inkluzivnog dizajna te voditeljica iz udruge Roda, koja je inicijator projekta.