Zbunjeni ste Marvelovim stripovima i filmovima? Pročitajte ovih devet stripova koji će vam sve objasniti

Gledali ste samo filmove i ništa vam nije jasno? Počnite čitati

FOTO: Marvel

Pretpostavljam da ste gledali dobar broj Marvelovih blockbustera, u posljednje se vrijeme od njih gotovo i ne može pobjeći. U svim ste tim filmovima imali prilike vidjeti mali milijun najrazličitijih superjunaka i sigurno ste se zaljubili u barem jednog od njih.

Primijetili ste vjerojatno da rubrika Kulture obiluje sadržajima koji su vezani uz stripove. Neki ih vole više, drugi ih vole manje. Ja bih sebe pribrojio onoj drugoj skupini ljudi. Ali, ako vas je baš poput mene obilje stripova o kojima pišemo natjeralo da još jednom razmislite zašto je tome tako, onda za vas (ali i sebe) imam dobre vijesti.

Nikad nije prekasno početi baviti se nečime, samo je važno znati kako i gdje početi. Ono što slijedi je lista koja sadrži stripove s kojima bi svaki stripoljubac početnik trebao početi, a temelji se na individualnoj priči upravo vašeg osobnog herojskog favorita.

1. Ako želite znati više o Ultronu i The Visionu, čitajte Avangers: Rage of Ultron

Avengers_Rage_of_Ultron_Vol_1_1

Rick Remender i Jerome Opeña napravili su novi strip koji se bavi generacijskim konfliktom The Visiona, njegova oca Ultrona i Hanka Pyma. Priča je izrazito emocionalna i fokusira se na Pymov čudan miks krivice, kajanja i ponosa zbog toga što je stvorio Ultrona.

2. Volite li Black Widow, nabavite si strip Black Widow: The Finely Woven Thread

Black Widow (2014-) - The Finely Woven Thread v1-001

Svatko tko se osjeća frustrirano zbog toga što taj lik heroine još uvijek nema vlastiti spin off film može se utješiti stripom “Black Widow”, koji su napravili Nathan Edmondon i Phil Noto. Taj strip je u svojoj osnovi upravo ono što biste vidjeli u filmu, samo što je, eto, napisano u formi stripa. Obiluje špijunskim intrigama, dobrim vizualima i verzijom Natashe koja je pametna, cool i brutalno samouvjerena žena.

3. Zanima li vas Hawkeye, prolistajte Hawkeye: My Life As A Weapon

810YhrDk40L

Matt Fraction i David Aja s ovim su naslovom napravili vjerojatno najinovativniji strip u posljednjih nekoliko godina. Za razliku od mnogih drugih Avangers stripova ovaj je relativno nepoznat. Riječ je o tihim misijama i neočekivanim avanturama Clinta Bartona i njegove štićenice Kate Bishop u koje upadaju kad nisu s drugim superjunacima i izrazito je duhovitog karaktera (jedan je cijeli broj ispričan iz perspektive Hawkeyevog psa).

4. Želite li više Captaina Americe, kupite Captain America: Winter Solider Ultimate Collection

captain-america-winter-soldier

Ed Brubaker je obilježio prvo desetljeće ovog stoljeća svojim radom na stripu “Winter Solider Ultimate Collection”, barem što se tiče zajednice obožavatelja Captaina Americe. On je uz pomoć Stevea Eptinga i Butcha Guicea sažeo cijeli mit u ono što sad gledamo u filmovima. Istina je, postoji mnogo stripova o Captainu Americi, ali ja vam preporučam da počnete od početka i prolistate naslov s vrha.

5. Slinite li za Scarlet Witch, obavezno nabavite Avengers: The Children’s Crusade

Avengers_The_Children's_Crusade_Vol_1_7

Ovaj strip dosta je teško preporučiti, ne zbog toga što nije dobar, nego zato što je nekako kontinuirano zbunjujući i jedini je s popisa koji možda traži nekakav predznanje. Bavi se posljedicama prijašnje priče u kojoj je poremećena Wanda Maximoff s lica Zemlje obrisala većinu mutanata, ali vrlo lako ćete vi uz malo strpljenja uskočiti u priču ako i niste čitali ništa prije. U osnovi se radi o priči iskupljenja u kojoj se Wanda bavi onime što je učinila i otkriva da možda ona nije bila jedina koja je za to što se dogodilo bila kriva.

6. Iron Man je opak, a vi počnite s The Invincible Iron Man Omnibus, Vol.1.

Invincible_Iron_Man_Vol_1_503

Ono što je Ed Brubaker napravio za Captaina Americu Mat Fraction je napravio za Iron Mana. Fraction i Salvador Larocca svoj su strip pustili u javnost u otprilike isto vrijeme kad su krenuli i filmovi o Iron Manu. Strip je svojevrsna herojska sapunica koja prikazuje Tonyja Starka i njegove brojne neprijatelje. U ovom je omnibusu Stark ostao osramoćen i bez vodstva u S.H.I.E.L.D.-u, ali zato su ga počeli progoniti zli momci iz H.A.M.M.E.R.-a, organizacije koja je zamijenila S.H.I.E.L.D. Sjajan je to primjer priče čovjeka u bijegu koji je ostao bez većine prednosti koje je imao nekad i prisiljen je žrtvovati i više no što je mislio da će trebati.

7. Zanima li vas Falcon, pokušajte s All-New Captain America: Hydra Ascendant.
all-new_captain_america_fear_him_1_cover

Captain Ameerica kojeg gledamo u filmovima možda je Steve Rogers, ali u stipu ga je zamijenio Sam Falcon Wilson nakon što je Rogers skinut s Super Soldier Seruma. Prvi svezak koji potpisuju Reck Remender i Stuart Immonem čitatelje upoznaje sa Samovom prvom misijom kao Captain America. Ovaj je superheroj uvučen u neku urotu i nikako da mu krene.

8. Gotovo sigurno želite znati više o Thoru pa uzmite Thor: God of Thunder Vol. 1: The God Butcher

81f78GWHhnL
Najnovija verzija Thora Jasona Aarona zapravo je žena koja je zamijenila staru verziju muškog Thora. Navodno ni ta verzija nije za baciti, ali ako želite original svakako prvo pročitajte strip iz naslova. Odvažite li se i krenete s ovim stripom, pratit ćete ovog epskog superjunaka na njegovom putu kroz vrijeme u potrazi za misterioznim antijunakom God Butcherom i upoznati tri (dobne, ne rodne) verzije Thora, a osim toga crtač Esad Ribic je naše gore list i jedan od najboljih majstora stripa na svijetu pa sigurno nećete pogriješiti.

9. Žudite li za Hulkom, svakako nabavite The Incredible Hulk: Planet Hulk

2778518-incrediblehulk100_001

Kad se Greg Pak dohvatio Hulka na početku dvijetisućitih Marvel je s njim svakako je mnogo riskirao, ali sve se na kraju isplatilo. Planet Hulk je početak trilogije o Hulku, naravno. Odvija se izvan planeta zemlje nakon što su ga Avengersi protjerali u egzil. Hulk na planetu Sakaar postaje gladijator gdje i nije baš uvijek najjači momak u igri pa je zanimljivo vidjeti kako funkcionira kad nije u svojem elementu.