ZKM uvodi ljetnu noćnu scenu. Otvara se večeras, u 22:30, predstavom Bobe Jelčića Tihi Obrt

Adrian Pezdirc govori o novom programu zagrebačkog kazališta

FOTO: ANTONIO POZOJEVIC

Zagrebačko kazalište mladih odlučilo je ovu sezonu završiti otvaranjem Noćne scene. “Radi se o eksperimentalnom programu namijenjenom afirmaciji mladih umjetnika i kraćih kazališnih formi”, rekao nam je Adrian Pezdirc, mladi glumac koji igra u obnovljenoj predstavi Bobe Jelčića Tihi obrt kojom će se danas službeno otvoriti Noćna scena.

“Ljudi ljeti nekako radije dulje ostaju vani pa propuštaju uobičajene večernje termine. Mislim da je dobra ideja da igramo predstave u nešto kasnijim terminima”, dodao je. ZKM-ova Noćna scena će, osim Tihog obrta, zagrebačkoj publici ponuditi i predstavu Folk Acts Saše Božića.

Obnova jako uspješnog studentskog projekta

Dvije predstave koje će ZKM u sklopu svojeg programa Noćne scene ponuditi prilično se razlikuju. Dok je Tihi obrt relativno klasična predstava predviđena za igranje na klasičnoj pozornici kakva je u njihovoj manjoj dvorani Polanec, Božićev Folk Acts u kabaretskoj je maniri – publika predstavu ne prati iz gledališta, već sjedi za stolovima, kao u kafiću – i igra u foyeru kazališta.

Lukrecija Tudor i Adrian Pezdirc
Lukrecija Tudor i Adrian Pezdirc ANTONIO POZOJEVIC

Zanimljivo je da je Bobo Jelčić Tihi obrt inicijalno osmislio za tadašnje studente 4. godine Akademije: Hrvojku Begović, Dadu Ćosića, Adriana Pezdirca, Saru Stanić i Lukreciju Tudor. A danas će je igrati prvi put u posljednje dvije godine. “Nekih većih promjena u predstavi nema, osim, naravno, činjenice da mi sigurnije i neopterećenije igramo”, komentira Pezdirc.

“Radnja predstave prati djevojku koja traži posao u nekoj maloj firmi. Problematizira temu političke i rodbinske podobnosti pri zapošljavanju pa smatramo da je stoga još uvijek dosta aktualna”, rekao nam je Pezdirc dodavši da je predstava dosad igrala 10-ak puta.

Noćna scena postojat će do kraja sezone

A Pezdirc nam je, između ostaloga, rekao i da je trajanje Noćne scene ograničeno. Ostat će, naime, otvorena samo do kraja lipnja, a obnavljanje u novoj sezoni zasad nije predviđeno. “Radi se o proljetnom programu čije je trajanje ograničeno na Mjesec kreativnih industrija koji traje do kraja lipnja”, kaže Pezdirc i ističe kako Tihi obrt u ZKM-u možete pogledati 14., 15. i 16. lipnja s početkom u 22:30 dok će predstava Folk Acts na rasporedu biti 21., 23. i 24. lipnja.

Dado Ćosić i Adrian Pezdirc
Dado Ćosić i Adrian Pezdirc ANTONIO POZOJEVIC

No, još uvijek stignete profitirati i od aktualne ZKM-ove akcije zahvaljujući kojoj se do kraja lipnja može kupiti komplet od 4 karte po cijeni od 100 kuna. U paket ulaznica su uključeni svi naslovi koji se trenutačno nalaze na programu Zagrebačkog kazališta mladih, uključujući i dvije predstave koje su dio noćne scene.

ZKM-ovi planovi za novu sezonu

Ako su vam pak rasporedi za sutra i prekosutra zatrpani, a pogledali biste Tihi obrt, ne brinite. Priča se da će Jelčićeva predstava kojom su se neki od talentiranijih glumaca najmlađe generacije poput Hrvojke Begović, Dade Ćosića i Adriana Pezdirca profesionalno predstavili publici, od iduće sezone redovito igrati u ZKM-u. No bude li tome doista tako, vidjet ćemo najesen kad ravnateljica o tome donese konačnu odluku.

A Pezdirc nam je usput u razgovoru otkrio i prvi premijerni naslov iduće sezone. “Krešimir Dolenčić radit će Sherlocka Holmesa i jedino što o tome znam jest da sam u podjeli”.

Hrvojka Begović u predstavi Tihi obrt
Hrvojka Begović u Tihom obrtu ANTONIO POZOJEVIC
Pezdirc, Sara Stanić i Lukrecija Tudor ANTONIO POZOJEVIC
tihi obrt 23
Dado Ćosić ANTONIO POZOJEVIC