Znanstvenici još uvijek ne znaju gdje su nestale ruke sa skulpture Venere

Nestalo je i važno postolje kipa, u muzeju tvrde da nemaju pojma o tome

Venera Miloska
FOTO: Louvre muzej

8. travnja 1820, farmer je obrađivao svoje polje na Egejskom otoku Melosu. Naletio je na nekoliko komada polomljenog kipa. Nije bio siguran što je to iskopao, koliko je staro i vrijedi li išta, pa je odmah odjurio do najbližeg grada. Sljedećih nekoliko dana, stručnjaci su prekopavali cijelo polja i nisu našli nešto vrjednije, pa su ponudili farmeru da posreduju u prodaji njegovog kipa.

Kip su prozvali Venera Miloska, po otoku na kojem je pronađena (ako ju neki zovu i Afrodita Miloska), i vrlo brzo ju uvaljali Francuskoj. Nakon što je kratko predstavljena kralju, Venera je donirana Louvreu i od tada stoji tamo, izložena i predivna. Ima samo jedan problem. Venera nema ruke i nitko nije zapravo siguran što se dogodilo s njima.

Vrlo je moguće da je ovaj kip imao barem jednu ruku kada je pronađena. Rođaci farmera koji ju je pronašao tvrde da je sigurno imala lijevu ruku. Pamte to, kažu, zato što je u njoj držala jabuku, što im se učinilo čudnim. No ljudi koji su sudjelovali u kupoprodaji u svim pismima navode da nema niti jednu ruku. Najbliže rekonstrukciji događaja znanstvenici su došli kada im je ispričana priča o dolasku Venere u Francusku.

Pokradeni nakit i nestale ruke

Venera Miloska
Venera Miloska Louvre muzej

Francuzi su poslali mornarički brod na Melos kako bi pokupio skulpturu. Grcima se nimalo nije svidjelo da im kroz teritorijalne vode prolaze strani vojni brodovi pa su ih krenuli ganjati, da bi na kraju završili u malom obračunu. Navodno je tokom te vrlo kratke borbe Venera srušena i tu joj je otpala ruka. No ta je teorija propala kada su nedavno otkrili skicu Venere dok je još bila u Grčkoj, na kojoj se jasno vidi da nema ruke.

Postoji i pismo iz kojeg se može isčitati da je ruka pronađena uz kip, ali nikada nije pričvršćeno, tako da je moguće da Grci jednostavno nisu predali taj dio francuskoj mornarici. Kako god bilo, ruke nisu jedine koje nedostaju. Kip je u originalnom stanju nosio nakit – narukvicu, naušnice i traku oko glave koje su možda bile izrađene od zlata. Veneri nedostaje i lijevo stopalo.

Razočarani kustosi nisu sigurni

No možda najvažniji i najkontroverzniji dio koji nedostaje je mramorno postolje. U polju je pronađeno i postolje u kojem je bilo urezano ime autora. Zna se da je postolje krenulo prema Francuskoj, da je stiglo u Louvre, ali onda mu se gubi svaki trag. Nitko ne zna je li samo zametnuto ili su ga uspjeli izgubiti.

No zašto bi to bilo kontroverzno? Divno je znati tko je autor kipa. Ali Francuskoj veći problem predstavlja umjetnikovo rodno mjesto Antioch. Taj grad nije osnovan do trećeg stoljeća prije krista, što ovu skulpturu stavlja u helensko razdoblje umjetnosti. Problem je što je Francuska već svima objavila da je ovo vrhunski primjer klasične umjetnosti, no sada datum i lokacija govore drugačije. Muzejski službenici su se uvjerili da je postolje dio kasnije restauracije i odlučili ju ne izložiti s Venerom. Od onda nitko ne zna gdje je to postolje, iako voditelj Grčkih antikviteta muzeja Louvre insistira da nikada ne bi uništili tako važan komad povijesti.