Nekad je nužno odabrati stranu

'Zvizdan' i 'Imena višnje' odnijeli najznačajnije nagrade na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu

'Zvizdanu' su pripale nagrade za najbolji film, glumicu i nagrada kritičara

FOTO: Thomas Goethe/Facebook

Dugometražni igrani film “Zvizdan” redatelja i scenarista Dalibora Matanića osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, koji se održao od 3. do 8. studenog u ovom njemačkom gradu. “Zvizdanu” su pripale nagrade za najbolji film, najbolju glumicu te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. Također, igrani film “Imena višnje” Branka Schmidta osvojio je nagradu ekumenskog žirija, prenosi HAVC.

Glavna glumica u “Zvizdanu”, Tihana Lazović, preuzela je nagradu za najbolji film natjecateljskog programa, nagradu međunarodne asocijacije filmskih kritičara i specijalnu nagradu za najbolju glumicu.

‘Zvizdan’ do danas prikupio 15 festivalskih nagrada

“Zvizdan” je od svjetske premijere u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard, osvojio petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je ovaj film 2011. godine u ranoj fazi razvoja projekta predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. “Imena višnje”, dugometražni igrani film Branka Schmidta nastao u produkciji HRT-a, osvojio je pak nagradu ekumenskog žirija.

Uz ova dva filma u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: “Cure – Život druge” Andreje Štake, “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” Nikole Vukčevića i “Naša svakodnevna priča” redateljice Ines Tanović.