Gastro inspiracija

Muffini s mrkvom i chia puding s jabukom. Imamo pet ideja za zdrave deserte koje će klinci obožavati

Jesen je pravo vrijeme da se s vašim malim gurmanima u kuhinji okušate u pripremi novih slastica

FOTO: Shutterstock

Miris slatkih kolača friško izvađenih iz pećnice oduvijek nam je jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva. Dok su ih mame ili bake vješto pripremale, mi smo jedva čekali da glavno jelo prođe kako bismo se mogli oslastiti kremastim kolačima, tortama, gužvarama ili štrudlama. Baš zbog toga i danas su nam razni deserti i slastice must have gotovo svakog dana. Međutim, kako smo s vremenom sve veću pažnju preusmjerili na osviještenu i održivu prehranu, ovog smo puta odlučili pronaći pet recepata za zdravije varijante slastica.

Unatoč tome što ne obiluju šećerom i čokoladom, u ovim će desertima sa zadovoljstvom uživati čak i klinci. Recepti su jednostavni za pripremu zbog čega vam vaši mali gurmani mogu biti i pomoćnici, a zajedničko vrijeme provedeno u kuhinji bit će vam pravo malo bogatstvo tijekom jesenskih kišnih dana.

1. Zobene kocke sa šumskim voćem

Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g zobenih pahuljica
  • 20 g kakaa za kolače
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 ml tekućeg jogurta
  • 60 ml kokosovog ili suncokretovog ulja
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g svježeg ili smrznutog šumskog voća

Priprema: Zobene pahuljice usitnite ili sameljite da postanu kao brašno te ih pomiješajte s kakaom za kolače i praškom za pecivo. Bjelanjke i žumanjke odvojite u dvije zasebne posude. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanjke s vanilin šećerom miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. U žumanjke potom naizmjenično dodajte suhe i tekuće sastojke i lagano miksajte. Naposljetku ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka te smjesu izlijte u četvrtastu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na ravnomjerno raspoređenu smjesu dodajte svježe ili smrznuto šumsko voće. Pecite na 180 °C od 20 do 30 minuta, ovisno o pećnici.

2. Citrusni cheesecake

Unsplash

Sastojci:

  • 300 g zobenog ili integralnog keksa
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 100 g grčkog jogurta
  • 100 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 g mascarpone sira
  • 100 g posnog svježeg sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 ml svježe cijeđenog soka od naranče
  • naribana korica jednog limuna

Priprema: Zobene ili integralne kekse usitnite ili sameljite te ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup od torte te stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Prvo zasebno izradite vrhnje za šlag. U drugoj posudi miksajte posni i mascarpone sir s grčkim jogurtom i šećerom u prahu. Naposljetku smjesi dodajte izrađeni šlag i lagano promiješajte dok se smjesa ne sjedini. U smjesu potom dodajte svježe cijeđeni sok od naranče i naribajte koricu jednog limuna koji ste prethodno dobro oprali. Po želji u kolač možete dodati i komadiće voća poput breskvi, jagoda ili mandarina. Cheesecake ostavite minimalno tri sata u hladnjaku da se stisne prije posluživanja. Možete ga ukrasiti po želji.


Zdrava i održiva prehrana

Važnost zdravih namirnica i kvalitetne prehrane kod djece prepoznao je i Lidl te se obvezao da će do 2025. godine smanjiti udio šećera i soli u asortimanu vlastitih robnih marki za 20 posto. Drugi cilj usmjeren je pak na reduciranje zasićenih masnoća, energetske gustoće, aroma, konzervansa i bojila u proizvodima vlastitih robnih marki, a uz to, postupno će povećavati udio cjelovitih žitarica i asortiman proizvoda od cjelovitih žitarica, kao i udio biljnih izvora proteina, sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, točnije njihovim Profilom hranjivih tvari.

U siječnju 2023. godine prestali su usmjeravati oglašavanje nezdravih proizvoda prema djeci, a umjesto toga fokus su stavili na oglašavanje zdravije i održivije prehrane. Dodatno, do kraja 2025. godine Lidl će prodavati proizvode s dječjim dizajnom na pakiranjima vlastitih robnih marki samo ako ispunjavaju kriterije Svjetske zdravstvene organizacije za zdravu hranu.


3. Chia puding s jabukama

Shutterstock

Sastojci za četiri zdjelice:

  • 160 g chia sjemenki
  • 600 ml vode
  • četiri jabuke
  • voda za kuhanje jabuka
  • dva grčka jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • cimet po želji
  • orašasti plodovi po želji

Priprema: U svaku zdjelicu stavite 40 g chia sjemenki te ih prelijte sa 150 ml vode. Ostavite ih u hladnjaku preko noći da nabubre i upiju tekućinu. Idući dan očišćene i oguljene jabuke izrežite na sitne kockice te ih prokuhajte u loncu u onoliko vode koliko je potrebno da se jabuke prekriju. Kada jabuke omekšaju, sklonite ih s vatre i procijedite višak vode. U skuhane komadiće jabuka dodajte jedan vanilin šećer i cimet po želji. U svaku zdjelicu natopljenih chia sjemenki dodajte po pola grčkog jogurta, dobro promiješajte dok se ne sjedini te u smjesu dodajte skuhane jabuke i dodatno pospite cimetom. U puding možete dodati i sjeckane orašaste plodove poput oraha ili badema, ako želite.

4. Muffini s mrkvom

Unsplash

Sastojci:

  • 200 g pirovog brašna
  • 200 g bijelog mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 banane
  • 2 jaja
  • 150 g ribane svježe mrkve
  • 150 ml suncokretovog ili kokosovog ulja
  • 350 ml mlijeka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • ekstrakt vanilije po želji
  • cimet po želji
  • sitne kockice tamne čokolade

Priprema: U jednu posudu pomiješajte sve suhe sastojke. Banane ogulite i vilicom usitnite, mrkvu očistite i naribajte na što sitniji nastavak ribeža. Jaja izmiksajte sa šećerom te postepeno dodajte malo suhe, malo tekuće sastojke i lagano miksajte. Kada se sjedine svi sastojci, u smjesu dodajte ribanu mrkvu, sitne kockice tamne čokolade i usitnjene banane. Sve dobro promiješajte žlicom ili špatulom. Smjesom napunite košarice ili kalup za muffine te pecite 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

5. Jesenski kuglof od bundeve

Unsplash

Sastojci:

  • 250 g smeđeg šećera
  • 300 g bijelog mekog brašna
  • 1 margarin za kolače
  • 4 jaja
  • 300 g hokaido ili puter tikve
  • pola vrećice praška za pecivo
  • cimet po želji
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • šaka sjeckanih oraha
  • šećer u prahu ili čokoladna glazura po želji

Priprema: U posudi mikserom izradite margarin te dodajte šećer i jedno po jedno jaje dok lagano miksate. Kada se sastojci sjedine u pjenastu smjesu, žlicom dodajte suhe sastojke koje ste prethodno sve zajedno pomiješali. Sve sjedinite mikserom te na kraju dodajte na sitno naribanu bundevu te promiješajte žlicom ili špatulom. Smjesu izlijte u kalup za kuglof koji ste prethodno pouljili i malo pobrašnili. Kolač možete peći i u klasičnoj tepsiji ili pak u kalupima za muffine. Pecite ga 35 – 45 minuta na 180 °C stupnjeva. Gotov kuglof posipajte šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.

U slast!


Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.