Kako čaj utječe na glavobolju? Određene vrste sadrže kofein koji može izazvati bol

Čaj bi mogao ublažiti glavobolju jer može pomoći ljudima da se opuste ili poboljšati njihov status hidratacije

FOTO: Vero Manrique/Unsplash

Čaj je, odmah iza vode, jedan od najkonzumiranijih napitaka na svijetu. Čaj može imati niz pozitivnih učinaka na zdravlje, ublažavajući simptome prehlade i smanjujući tjeskobu. A za one koji pate od glavobolje, čaj može biti jednostavan način za ublažavanje ili smanjenje glavobolje i bolnog pritiska.

Ipak, odnos čaja i glavobolje zna biti kompliciran. Čaj može biti i lijek za glavobolju i uzrok glavobolje, ovisno o osobi koja ga pije i o vrsti čaja, piše Health. Vrsta čaja i individualna osjetljivost imaju veliku ulogu pa nije lako reći hoće li neki čaj pomoći ili pogoršati nečiju glavobolju.

Neki čajevi mogu izazvati glavobolju

Čaj sadrži komponente koje, ovisno o osjetljivosti pojedinca, mogu izazvati glavobolju. Određene vrste čaja kao što su matcha, crni, oolong, earl gray i drugi sadrže kofein, a prekomjerna količina kofeina može pokrenuti glavobolju.

Konzumiranje prekomjernih količina kofeina, bilo iz čaja ili drugih pića, može dovesti do ovisnosti. A ako netko ne održava razinu kofeina na koju je navikao, može doći do glavobolje i nedostatka energije.

Reakcije u kombinaciji s lijekovima

Puno kofeina vodi ka lošem snu, a nedostatak sna može potaknuti glavobolje. Da bi ublažili glavobolje, mnogi se ljudi odlučuju na čajeve bez kofeina. Biljni čajevi koji sadrže jednu biljku, kao čaj od mente ili mješavina više biljaka, obično nemaju nikakav učinak na glavobolju.

Problemi mogu nastati ako osoba pije biljne čajeve uz neke lijekove jer oni mogu izazvati štetne interakcije lijekova koje mogu dovesti do glavobolje.

Sastojci koji mogu pokrenuti glavobolju

Osim biljnih čajeva, i sastojci drugih vrsta čaja mogu uzrokovati glavobolju. Tanini su kemijske tvari koje se nalaze u kori drveća, voću, sjemenkama i nekim listovima čaja i daju mu trpak okus. Ti spojevi mogu utjecati na oslobađanje serotonina što kod nekih može biti okidač za glavobolju.

Postoje ograničeni dokazi da tanini mogu ometati apsorpciju željeza koji ima ulogu u prijenosu kisika u krvi. Potencijalan nedostatak željeza može izazvati glavobolju.

Histamini su još jedan spoj koji bi ljubitelji čaja trebali izbjegavati. Histamini se nalaze u različitoj hrani, posebno u fermentiranoj, ukiseljenom povrću, starim sirevima i vinu. Fermentirani čajevi, poput crnog čaja, mogu sadržavati histamine na koje neki ljudi nemaju toleranciju pa se javlja glavobolja, koprivnjača ili začepljenost nosa.

Dvosjekli učinak kofeina

Ipak, pijenje čaja nekim ljudima zna ublažiti glavobolju. U osnovi, pijenje čaja je dobar način da povećate unos vode u tijelo. Čak i blaga dehidracija zna rezultirati glavoboljom.

Kofein koji nekima izaziva glavobolju, drugima može pomoći. Čaj sužava krvne žile čime se, u nekoj mjeri, ublažavaju simptomi glavobolje.

Čaj može pomoći smanjenju nekih simptoma glavobolje jer djeluje opuštajuće. Mala studija je pokazala da su se ljudi koji su konzumirali četiri šalice čaja na dan lakše oporavljali od stresa, osobito kod glavobolja izazvanih stresom ili napetostima.

Vrste čaja i njihovo djelovanje

Zbog proturječnih dokaza, znanstvenici još pokušavaju definirati odnos čaja i glavobolja. Ako je netko osjetljiv na histamine, kofein, tanine ili druge sastojke čaja, možda ga ne bi trebao piti. Postoje određeni čajevi koji mogu imati umirujući učinak i smanjiti glavobolju, kao čaj od metvice, koji je koristan u ublažavanju tenzijskih glavobolja.

Čaj od đumbira ima protuupalna svojstva i može ublažiti mučninu pa je koristan kod glavobolja povezanih sa želučanim tegobama.

Čaj od lavande ima smirujuća svojstva što može smanjiti stres pa tako i glavobolje. Čajevi koji sadrže kurkumin ili kamilicu mogli bi ublažiti glavobolju, ali za to je potrebno više podataka. Individualni odgovori na čaj variraju pa svaki čaj može na nekoga drugačije djelovati.