Je li kokosovo ulje zdravo? Studija otkriva da može promijeniti metabolizam i izazvati pretilost

Nalaze studije trebalo bi potvrditi ispitivanjima na ljudima

FOTO: Unsplash

Iako mnogi smatraju kokosovo ulje zdravim, rezultati nove studije, objavljene u časopisu Journal of Functional Genetics, govore nešto drugo. Studija otkriva da je kokosovo ulje poremetilo sposobnost miševa da koriste leptin i inzulin, piše Medical News Today.

Niske doze kokosovog ulja, dodane u prehranu miševa, tijekom osam tjedana dovele su do promjena u metabolizmu koje su pridonijele razvoju pretilosti i povezanih popratnih bolesti, stoji u studiji.

Nova saznanja potvrdila hipotezu

Kokosovo ulje poremetilo je sposobnost miševa da pravilno koriste leptin i inzulin, dva hormona važna za regulaciju potrošnje energije, gladi i način na koji tijelo podnosi masnoće i šećere.

Nalazi podupiru hipotezu da prehrana s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina može dovesti do otpornosti na leptin. A istovremeno, kako nastaje otpornost na leptin, tjelesno tkivo za skladištenje masti, postaje manje osjetljivo na ovaj hormon.

Sustavna neravnoteža

Studija se nadovezuje na prethodna istraživanja gdje su autori primijetili da je kokosovo ulje izazvalo središnji i periferni upalni odgovor, povećanje tjelesne težine, veći postotak masti, smanjenu potrošnju energije i anksiozno ponašanje kod miševa što ukazuje na sustavnu neravnotežu.

Studija sugerira da bi kokosovo ulje moglo otežati pravilno reagiranje tijela na važne hormone koji upravljaju osjećajem gladi i potrošnjom energije. To bi moglo dovesti do problema kao što su pretilost i rezistencija na inzulin, ključnog problema kod dijabetesa.

Put za nova istraživanja

Ono što zabrinjava, čini se da kokosovo ulje smeta normalnim signalnim putevima u mozgu i drugim tkivima koje ti hormoni koriste za prenošenje poruka.

Nalaze studije trebalo bi potvrditi na ljudima jer, iako studije na glodavcima mogu pružiti neprocjenjive uvide i usmjeriti daljnja istraživanja, obično su preliminarne, piše Medical News Today.

Samo 37 posto studija na životinjama ponovljeno je na ljudima, a 20 posto imalo je kontradiktorne rezultate.

Zdrave količine

Među uobičajenim izvorima masti u prehrani, kokosovo ulje ima najveći postotak zasićenih masti. Drugoplasirani je maslac, palmino ulje i kakao maslac. Kokosovo ulje se reklamiralo kao zdrava hrana, a lošije je od maslaca, svinjske masti i drugih masti životinjskog porijekla.

Osobama koje imaju srčana oboljenja ili predispoziciju za iste, stručnjaci savjetuju da ne unose više od 6 posto dnevnih kalorija iz zasićenih masti. To je oko 13 grama, bazirano na dijeti od 2000 kalorija. Samo jedna žličica kokosovog ulja je blizu te granice.