Treba li rižu prati prije kuhanja? Evo što su pokazala istraživanja

Namakanjem se gube hranjiva vlakna

FOTO: Unsplash

Na internetu su postale popularne rasprave treba li rižu prije kuhanja prati ili ne. Stručnjaci kažu da obje opcije imaju prednosti i nedostatke. Pranjem bi se mogli ukloniti kontaminirajuće tvari iz riže, ali ispiranje i namakanje može ukloniti vlakna i hranjive tvari, objašnjava Health.

Pranje riže nije nužan preduvjet za pripremu ovog uobičajenog jela, ali postoje razlozi zašto se neki ljudi odlučuju na pranje zrnja prije kuhanja.

Prednosti ispiranja riže

Priče na TikToku o arsenu u riži i obećanje da će riža poprimiti pahuljastu strukturu kada je skuhana, potaknuli su popularnost pranja riže i razgovore o tome kako treba postupati s ovom namirnicom.

Stručnjaci kažu da pranje riže može dovesti do toga da bude manje ljepljiva. Pranje riže pomaže u uklanjanju škroba što riži, kada je kuhana, daje pahuljastu strukturu, piše Health. Kada se ukloni škrob, zrna riže neće se lijepiti pa je konačni rezultat manje grudast.

@crushedchillis

How to remove arsenic from your rice. If you consume rice multiple times per day then you might want to be wary of the high levels of arsenic. Full video is called “Rice has arsenic in it” by Adam Ragusea #rice #ricecooker #ricerecipe #arsenic #nutrition #foodtips #healthyliving #healthyrecipes #fda #healthyrecipes #cookingtiktok #cookinghacks

♬ original sound – CrushedChillis

Uklanja se mikroplastika

Pranje može rižu učiniti sigurnijom za konzumaciju jer se ispiru neželjeni ostaci otpada koji možda putuju od polja do stola, poput prljavštine i sitnih kamenčića. Pranje pod mlazom vode moglo bi ukloniti i dio mikroplastike od pakiranja. Studija iz 2021. godine otkrila je da pranje riže prije kuhanja smanjuje kontaminaciju plastikom za 20 do 40 posto.

Postoje ograničeni dokazi da bi pranje riže moglo smanjiti koncentraciju arsena koji se prirodno nalazi u tlu i vodi, a smatra se otrovnim.

Ispiranje arsena iz riže

Klimatske promjene mogle bi dodatno pogoršati problem, znanstvenici su otkrili da više temperature mogu dovesti do viših koncentracija arsena u riži.

Istraživanje pokazuje da bi ispiranje riže moglo smanjiti toksičnost bijele riže. Kako biste uklonili arsen iz riže, možete je ubaciti u vruću vodu na pet minuta prije nego što je prebacite u posudu u kojoj je pripremate. To može smanjiti anorganski arsen za 40 do 60 posto.

Ali ako i operete rižu da biste smanjili arsen, dokazi da ćete to postići su neuvjerljivi, a stopa smanjenja varira, upozorava Health.

Gubitak vlakana i vitamina

Puno ispiranja ili namakanje riže prije kuhanja može ovu namirnicu lišiti nekih hranjivih tvari. Dok pranje uklanja škrob sa zrnja, može ukloniti i korisna vlakna koja se nazivaju otporni škrob. Taj je škrob povezan uz poboljšanu funkciju crijeva i stabilnu razinu šećera u krvi i povećava se ako se riža drži u hladnjaku.

Pranje riže može smanjiti razine željeza ili vitamina B skupine topljivih u vodi, folate, niacin i tiamin. Kuhanje riže u prevelikim količinama vode pak može smanjiti ove hranjive tvari za 50 do 70 posto.

Vrste riže s najmanjim udjelom arsena

Bez obzira na to odlučite li se prati rižu prije kuhanja ili ne, postoje još neke stvari koje morate imati na umu za pripremu zdravog obroka od riže. Da biste izbjegli pretjeranu izloženost arsenu, rižu ne bi trebalo jesti prečesto i trebali biste birati vrste riže s nižom koncentracijom arsena.

Consumers Reports navodi bijelu basmati rižu koja se proizvodi u Kaliforniji, Indiji i Pakistanu, te američku rižu za sushi, kao najsigurniji izbor. Da biste pojačali količinu vlakana i proteina, birajte smeđu rižu jer je hranjivija.