Ustavnom sudu RH stigla pljuska iz Strasbourga jer je optuženom prekršio pravo na slobodu

Ćedi Joviću je dosuđena odšteta od gotovo 25 tisuća kuna

11.03.2009., Osijek - Pocetak sudjenja za ratni zlocin pocinjen u Dalju. Cedo Jovic sa pravosudnim policajcem.
Photo: Davor Javorovic/Vecernji list
FOTO: PIXSELL/Večernji list

Ustavni sud RH dobio je veliku pljusku iz Strasbourga. Naime, Europski sud za ljudska prava ocijenio je da je taj hrvatski sud, čije odluke u posljednje vrijeme izazivaju brojne polemike, prekršio pravo na slobodu Čedi Joviću, 52-godišnjaku iz Beograda. Riječ je o bivšem pomoćniku zapovjednika 35. slavonske brigade tzv. vojske Krajine zaduženom za sigurnost, koji je tijekom rata bio i zapovjednik postrojbe vojne policije. Proglašen je krivim zbog ratnog zločina počinjenog tijekom okupacije Dalja od 1993. do 1995. godine.

Prema presudi Jović nije spriječio svoje podređene da liše slobode i zlostavljaju osobe nesrpske nacionalnosti. Trojica vojnih policajaca zato su ispitivali i zlostavljali Antuna Kundića (55) iz Erduta koji je zbog prekomjernog batinanja preminuo, dok su mučenju i ozljeđivanju, između ostalih, bili su izvrgnuti i Ivan Bodza, Karol Kremerenski, Ivan Horvati, Tomo Duvnjak, Emerik Huđik, Marija Lazar i Josipa Ledenčanin.

Iza rešetaka zbog brojnih razloga

Proces protiv njega započeo je 7. srpnja 2008. godine kada je uhićen, a dan kasnije određen mu je i istražni zatvor. Zadržan je iza rešetaka zbog opasnosti od bijega, bojazni od utjecaja na svjedoke, te teških okolnosti kaznenog djela što mu je stavljeno na teret.

Tijekom procesa Vrhovni sud RH mu je produžio maksimalni rok za zadržavanje u istražnom zatvoru, nakon čega je Jović, kojeg zastupa osječki odvjetnik Tomislav Filaković, podnio ustavnu tužbu.

Čekala se pravomoćna presuda

No, Ustavni sud RH odbacio ju je uz obrazloženje da se još čeka pravomoćna presuda. Svega par dana kasnije Jovićev odvjetnik dobio je odbijenicu Ustavnog suda RH u kojoj je stajalo kako je u međuvremenu donijeto novo rješenje o produljenju istražog zatvora njegovom klijentu, zbog čega nije ni trebalo odlučivati o prvotnom rješenju zbog kojeg je podnio tužbu.

Europski sud za ljudska prava ocijenio je kako je tim potezom Ustavni sud RH prekršio konvencijsko pravo na slobodu okrivljeniku, objasnivši kako je odluka o njegovoj ustavnog tužbi trebala biti donijeta.

Joviću je dostuđeno ukupno 25 tisuća kuna odštete.