Izgleda da Trump ipak ne ukida program koji štiti mlade imigrante, demokrati tvrde da je sve dogovoreno

Početkom rujna najavljeno je ukidanje programa DACA, sad se ipak nastavlja?

ZADNJA IZMJENA: ruj. 14, 2017
Foto: AFP

Vodeći demokrati u američkom Kongresu postigli su dogovor s predsjednikom Donaldom Trumpom o programu koji štiti od deportacije mlade imigranate, koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD, priopćili su u srijedu navečer.

Rasprava na “vrlo produktivnom sastanku” s Trumpom u Bijeloj kući bila je usredotočena na program zaštite za mlade imigrante, poznat pod imenom DACA. Dogovorili smo da se brzo osigura zaštita tog programa u zakonu i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti, koji isključuje zid, što je prihvatljivo objema stranama, stoji u priopćenju demokratskih čelnika Nancy Pelosi i Chucka Schumera u kojemu se očito aludira na Trumpov poziv za izgradnju graničnog zida s Meksikom.

Iz Bijele kuće nisu ništa potvrdili

Iz Bijele kuće priopćili su pak kako se na Trumpovoj “konstruktivnoj radnoj večeri” s Pelosi i Schumerom raspravljalo o poreznoj reformi, infrastrukturi i trgovini, uz teme granične sigurnosti i DACA-u. Službenik Bijele kuće nije spomenuo nikakve posebne sporazume.

DACA je program bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame za pomoć mladim migrantima. Uveden je prije pet godina, a obuhvaćao je oko 800 tisuća mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike. Štitio ih je od deportiranja, u slučaju kada nemaju osobne dokumente, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole.

Trump mijenjao mišljenje

Trump se u kampanji zauzimao za čvrsto stajalište o imigraciji, no kasnije je naznačio da bi mogao dopustiti mladim imigrantima, koje su mediji prozvali Sanjari, da ostanu u zemlji.

Početkom rujna Trump stao je u obranu svoje odluke o ukidanju programa za djecu imigranata koji su u SAD ušli ilegalno, uz objašnjenje da je neophodno očuvati vladavinu zakona u državi.