Analitičari su uvjereni da Srbi oko kupovine ruskog oružja nisu računali na očitu stvar, i da zato sve propada

Srpsko izaslanstvo u trodnevnom je posjetu službenoj Moskvi

ZADNJA IZMJENA: lis. 27, 2015
Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP PHOTO

Srbija, bez obzira na povlaštene cijene što bi ih dobila za kupovinu ruskog naoružanja, jednostavno nema dovoljno novca za kupovinu oružja i opreme od Vladimira Putina, prenosi srpski Blic.

Tijekom trodnevnog posjeta srpskog izaslanstva Rusiji, razmatrat će kupovinu oružja i opreme, ali je riječ o ugovorima vrijednima stotinama milijuna dolara. “Srbiji će biti ponuđeni odlični uvjeti. To su interne, ruske cijene, ali ja za nas i to preskupo”, rekao je za Blic neimenovani izvor iz srpskog izaslanstva u Moskvi.

Kupovina dva helikoptera

Isti sugovornik kaže da će precizirati detalje ranije planiran kupovine dva transportna helikoptera, ali da ne treba očekivati ništa više od toga. Srpski analitičar Dragomir Anđelković potvrdio je da je rusko oružje preskupo za Srbiju. “Dobro je da se razmišlja o obnavljanju našeg vojnog arsenala u skladu s realnim mogućnostima. Očekujem kupovinu dva ili tri helikoptera”, tvrdi Anđelković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić smatra da Srbija može dogovoriti određenu vrstu kompenzacije za nabavu ruskog oružja. “Ekonomski gledano, prvo treba vidjeti bismo li rusko oružje i opremu plaćali putem kredita ili da mi o našem trošku proizvodimu neke dijelove za njih ili nešto slično. Dio koji se iz srpskog proračuna izdvaja za vojsku i inače je mali, a najveći dio ide za plaće i održavanje izuzetno dotrajale opreme”, tvrdi Arsić te dodaje da bi posao s Rusijom bio daleko najpovoljnija opcija jer je oružje kompatibilno i stoga nije potrebno dodatno financiranje obuke osoblja.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru