Carla Del Ponte kaže da UN-ovo povjerenstvo o Siriji ima dosta dokaza da Assada osudi za ratne zločine, ali to nitko ne želi napraviti

Prošli tjedan je i najavila ostavku jer Vijeće sigurnosti ništa ne radi

ZADNJA IZMJENA: kol. 13, 2017
Foto: AFP

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica povjerenstva Carla del Ponte. Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošli tjedan da se povlači s te dužnosti.

Razlog je taj što, kaže, što Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti. Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assada osudi za ratne zločine, kazala je: “Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda.”

Nema naznaka da će se osnovati sud za ratne zločine

Sirijska vlada odbacuje izvješća povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti. Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja.

Povjerenstvo je osnovano u kolovozu 2011. i opetovano upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo. Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

“Šest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazala je Del Ponte. Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najviše istraživalo, kazala je: “Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve.”