Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Čini se da je onaj filipinski predsjednik još luđi nego što smo mislili, njegov ubojica je upravo svjedočio da je i sam ubijao ljude

Pred parlamentom je danas svjedočio tip koji je ubijao za njega

Former death squad member Edgar Matobato testifies during a senate hearing in Manila on September 15, 2016. 
Rodrigo Duterte shot dead a justice department employee and ordered the murder of opponents, a former death squad member told parliament September 15, in explosive allegations against the Philippine president. / AFP PHOTO / NOEL CELIS
Pošalji Podijeli Tweetaj

Rodrigo Duterte je upucao službenika ministarstva pravosuđa i naručio ubojstva svojih oponenata, izjavio je danas pred filipinskim parlamentom bivši pripadnik jedinice za ubojstva, piše AFP. Čovjek, koji je sam sebe pred senatom opisao kao ubojicu, rekao je da su on i grupa policajaca i nekadašnjih komunističkih pobunjenika ubili oko tisuću ljudi kroz 25 godina, koliko im je današnji filipinski predsjednik davao naredbe. Jedna od žrtava bačena je živa krokodilima.

Mnogi od njih su zadavljeni, spaljeni, raskomadani te pokopani u kamenolomu jednog od policajaca koji je bio dio ubilačke grupe, dok su ostali bačeni u more.

Edgar Matobato, 57, iznio je ove prilično eksplozivne optužbe pred senatom, koji istražuje ubojstva koja je Duterte navodno naručio povodom svoje najavljivane borbe protiv narko miljea i kriminala, a zbog koje je u 72 dana njegove vladavine ubijeno 3140 osoba.

Dokrajčio agenta s dva sprmenika iz Uzija

Nekadašnja šefica Odbora za ljudska prava, senatorica Leila de Lima, izjavila je da se Matobato predao istražnom tijelu 2009. godine i da je donedavno bio u programu zaštićenih svjedoka.

Duterteov glasnogovorik je rekao da su ovi navodi već bili istraživani, no da tada nikakva optužnica nije podignuta. Njegov sin, Paolo Duterte, rekao je da je to sve na razini “rekla kazala” i to od jednog “luđaka”.

Matobato je detaljno opisao jedan dan iz 1993. godine kad su on i ostali članovi skupine bili u akciji u Davaou. Jedan agent istražnog ureda Ministarstva pravosuđa blokirao je ulicu, došlo je do pucnjave u kojoj je agent ostao ranjen i bez municije. Matobato tvrdi da je uskoro na mjesto događaja došao Duterte, koji je tada bio gradonačelnik Davaoa. “Gradonačelnik Duterte je bio taj koji ga je dokrajčio. Jamisola (ranjeni agent) je još uvijek bio živ kad je Duterte došao. Ispraznio je u njega dva spremnika iz Uzija”, rekao je.

‘Klali smo građane kao kokoši’

“Ja nisam ubio nikoga, a da mi to nije naredio Charlie Mike”, rekao je, potom objasnivši da je to bilo kodno ime koje su on i ostali članovi koristili za Dutertea.

Svedočanstvo Matobatoa vrlo detaljno prvi puta opisuje Duterteovo djelovanje iza grupe ubojica, za koju se dugo nagađalo da postoji, a koja je djelovala posljednja dva desetljeća, dok je ovaj bio gradonačelnik Davaoa.

“Naš je posao bio ubijati kriminalce, silovatelje, dilere i otmičare. I to smo radili. Ubijali smo ljude praktički na dnevnoj bazi”, kaže Matobato. “Klali smo građane Davaoa kao da su kokoši”, objasnivši da su on i njegovi kolege uglavnom ubijali osumnjičene za zločine te osobne neprijatelje gradonačelnikove obitelji, u periodu od 1988. do 2013.

Zakapali ih u kamenolom

Duterteov glasnogovornik, Martin Andanar, rekao je kako sumnja da je tadašnji gradonačelnik mogao naručiti ubojstvo 1000 ljudi. “Mislim da on nije u stanju učiniti tako nešto. Odbor za ljudska prava ga je već odavno istraživao i nisu podignute nikakve tužbe”, rekao je.

Duterte, koji je postao predsjednik prije nešto više od dva mjeseca, pobjedio je na izborima u svibnju, kad je obećavao da će ubiti na tisuće kriminalaca.

Matobato kaže da su dobivali naredbe direktno od Dutertea ili od policajaca koji su radili za gradonačelnikov ured. “Mnoge od žrtava su prvo otete, jer su se članovi grupe predstavljali kao policajci, da bi potom bili odvedeni u lokalni kamenolom, gdje bi bili ubijeni i pokopani”, kaže.

Ubijen i dečko Duterteove sestre

“Policajci su nam govorili da obična ubojstva nisu dobra, oni su sadisti”, kaže, opisujući kako su bili davljeni.

“Nakon svega bi im maknuli odjeću, spalili im tijela i razrezali ih”, kaže, dodajući da je on sam ubio oko 50 ljudi.

Neki su bili bačeni u more, a neki ostavljeni na cesti, s pištoljem u rukama. Jedan je bio stranac optužen za “međunarodni terorizam”, a jedan je bio dečko Duterteove sestre.

Pročitaj i ovo  
Podijeli 31 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani