Da, još nam je samo ovo trebalo; sad najuglednija novina na svijetu piše o Praljkovoj komemoraciji

The Washington Post prenosi Tuđmanovu izjavu i spominje dolazak ministara na komemoraciju

ZADNJA IZMJENA: pro. 12, 2017
Foto: PIXSELL

Jedna od najuglednijih novina na svijetu The Washington Post, pod naslovom ‘Hrvatski nacionalisti odali počast generalu osuđenom za ratne zločine’ (Croat nationalists honor general convicted of war crimes) piše o jučerašnjoj komemoraciji generalu Praljku, s naglaskom i na vladine ministre koji su bili među uzvanicima.

“Stotine ljudi, uključujući dva vladina ministra, pristustvovali su komemoraciji održanoj u ponedjeljak u čast hrvatskom generalu koji je umro nakon što je očigledno popio otrov na sudu Ujedinjenih naroda koji je potvrdio njegovu presudu za ratne zločine”, počinje izvješće Associated Pressa koji prenosi WP, a u kojem se potom nastavlja opisivati kako veliki broj ljudi na komemoraciji samo pokazuje porast nacionalizma u Hrvatskoj.

Naravno, prenose Tuđmanove izjave

A onda malo pišu o izjavi Miroslava Tuđmana: “Miroslav Tuđman, sin hrvatskog pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, osudio je tribunal i opisao Praljka kao ‘velikog čovjeka kojem nitko ne može konkurirati'”, opisuje The Washington Post. Nakon toga presnose još jednu Tuđmanovu izjavu: “Slobodan Praljak nije želio ni minute živjeti kao ratni zločinac jer on to nije bio. Njegova presuda je uvreda za pravdu”.

U tekstu nastavljaju opisivati reakcije hrvatske Vlade na presudu te napominju kako nas je cijeli svijet zbog istih žestoko kritizirao.

O Praljkovoj komemoraciji pisali i drugi svjetski mediji

Inače, The Washington Post nije jedini svjetski medij koji je pisao o Praljkovoj komemoraciji. Recimo, novinska agencija AFP jučer je pisala kako su Praljku nakon samoubojstva brojni Hrvati odavali počast, paljenjem svijeća i ostavljanjem cvijeća u mnogim gradovima u Hrvatskoj i BiH.

U tekstu pišu i o detaljima jučerašnje komemoracije te napominju kako su Praljkovi suradnici i prijatelji, osim što su mu odali posljednju počast, presudu Haškog suda opisivali kao “poniženje međunarodne pravde”. Tekst AFP-a prenijeli su neki ugledni španjolski i njemački mediji.