Generala Ivana Bobetka policija je danas ispitala zbog istrage ratnih zločina u Sisku

Bobetko je tada bio šef Kriznog štaba u Sisku

ZADNJA IZMJENA: Jul 17, 2017
Foto: PIXSELL

General Ivan Bobetko u ponedjeljak je u na policiji ispitan o sumnjama vezanima uz ratni zločin na sisačkom području, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Prema neslužbenim informacijama Bobetko nije uhićen već je u policiji bio radi “davanja obavijesti”, nakon čega je pušten.

U policiji se nije mogla dobiti nikakva informacija o Bobetkovu ispitivanju, s obzirom da je riječ o “postupanju policije prema konkretnoj osobi”. Televizija N1 objavila je da je Bobetko priveden zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku.

Objavili su i izjavu predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca koji je kazao da je pokušao doznati o čemu se radi, ali da mu je rečeno “da je istraga tajna” pa nije doznao je li “Bobetko priveden kao osumnjičenik ili kao svjedok”.

Ispitivan o ratnim zločinima u Sisku

Neslužbeno doznajemo da je Bobetko ispitivan o ratnim zločinima što su se na početku rata, tijekom 1991. i 1992. godine dogodili u Sisku. Tada je ubijeno najmanje 107 civila. Bobetko je u to vrijeme bio šef Kriznog štaba u Sisku. Zbog zločina u Sisku na 20 godina zatvora već je osuđen Vladimir Milanković, tadašnji zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Optužen je da od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne.

Zbog ratnog zločina sudilo se i Brodarcu

Koristeći se svojim ovlastima Milanković je sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve: 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Zbog ratnog zločina sudilo se i tadašnjem načelniku PU sisačko-moslavačke Đuri Brodarcu, koji je u međuvremenu umro. Nije isključeno da je Bobetko ispitivan u sklopu procesa što se vodi u Srbiji, budući da ta zemlja ima kontroverzni zakon o tzv. univerzalnoj jurisdikciji, prema kojem može suditi za sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Hrvatski istražitelji, doznajemo, ažurno ispituju svjedoke na zahtjev srbijanskih vlasti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
4 članaka Više o autoru