Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Gospođa Petir, znamo, često mijenja stavove. Ali te promjene izvučene kronološki djeluju dosta zabavno

Vrlo skraćena biografija HSS-ove eurozastupnice

19.07.2007., Zagreb - Marijana Petir dozupanica sisacko-moslavacke zupanije iz HSS -a i saborska zastupnica.
Photo: Tomislav Cuveljak/HaloPix/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Gospođa Marijana Petir, kako je poznato, ovih dana napada šefa svoje stranke, Krešu Beljaka, proziva ga da se “boji njezine najave da će se kandidirati za predsjednicu stranke”, “mora otići jer je uništio ugled HSS-a” i tako dalje.

Posljednjih 15-ak godina gospođa Petir često je mijenjala svoje stavove. Napravili smo malo kronologiju svih promjena njezinih uvjerenja.

2000. bila je glasnogovornica ministarstva u Račanovoj vladi

Kao što je poznato, HSS je bio dio šesteročlane koalicije 2000. kada je premijer bio tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan. To je ujedno bilo vrijeme kada je počeo streloviti uspon mlade HSS-ovke. Petir je od aktivistice ekološke udruge, postala vježbenica, a onda i glasnogovornica u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

2002. do 2003. podržavala je Račanovu vladu iz Sabora

Petir je s mjesta glasnogovornice ubrzo dobila priliku biti saborska zastupnica. U parlament je ušla kada je zastupnik HSS-a, gospodin Stjepan Radić, otišao u mirovinu. To je bilo od 2002. do 2003., i tada je aktivno podržavala Račanovu vladu u kojoj je participirala i njezina stranka. Usput, HSS je u to doba u Saboru imao 17 mandata.

Zabavna je jedna crtica iz njezine saborske karijere. Gospođa Petir, rekli smo, bila je ekološka aktivistica. No, prilikom glasanju o sporazumu o Nuklearnoj elektrani Krško, koji je izazvao vrlo oštre polemike u Saboru, bila je suzdržana.

2003. nije bila za suradnju s HDZ-om (“jer nisu dovoljno demokratični”)

Marijana Petir 2003. nije smatrala da bi na dolazećim izborima HSS trebao ići s HDZ-om u koaliciju. “Što se tiče HDZ-a, tek treba vidjeti u kojoj će se mjeri ta stranka uspjeti demokratizirati, no moj je stav da nisu postigli potreban napredak”, govorila je.

2005.-2008. glasnogovornica Marine Lovrić Merzel

Petir je bila zamjenica dugogodišnje županice Sisačko-moslovačke županije Marine Lovrić- Merzel. Kasnije ju je u javnim istupima napadala, no činjenica je da je na mjestu njezine glasnogovornice provela tri godine.

2005. Mesićeva glasnogovornica u kampanji

Petir je bila aktivna za vrijeme predsjedničke kampanje 2005. godine, na ne posve nevažnoj funkciji glasnogovornice izbornog stožera Stjepana Mesića. Mesić je na tim izborima osvojio drugi mandat i još pet sljedećih godina ostao na Pantovčaku.

2009. Sukob s Friščićem i suspenzija iz HSS-a

HSS je, pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Josipa Friščića pokrenuo disciplinski postupak protiv Petir koja je tada bila članica Predsjedništva i predsjednica HSS-ova Kluba zastupnika. Petir se tada javno usprotivila tome da HSS u novoj vladi ostane bez resora poljoprivrede. Situacija je bila da je ministar poljoprivrede bio HDZ-ov Petar Čobanković, a dotadašnji ministar poljoprivrede HSS-ovac Božidar Pankretić preuzeo je resor regionalnog razvoja i postao potpredsjednik Vlade. S tom promjenom, većinom glasova suglasilo se Predsjedništvo koalicijskog partnera HSS-a.

Petir i još četvorica članova Predsjedništva HSS-a bili su protiv odluke da HSS izgubi resor poljoprivrede u novoj vladi, što je Petir iznijela u javnost. Marijana Petir tada je suspendirana iz HSS-a. U obrazloženju takve odluke bilo je da je zapravo spremala udar na Josipa Friščića s ciljem da stranku kasnije možda čak preuzme i ona osobno.

2009. glasala je protiv zakona o suzbijanju diskriminacije

Petir je još 2009. u Saboru glasala protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Smatrala je da je donošenje tog zakona sredstvo promicanja homoseksualnosti. Nakon toga Petir postaje sve glasniji homofob, a 2011. dobila je titulu homofoba desetljeća. Usporedno je počelo njezino zbližavanje s Crkvom.

2014. ulazi u Europski parlament (s koalicijske HDZ-ove liste)

Gospođa Petir bila je na listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS koja je bila pobjednička, osvojili su 41,42 posto glasova, što je bilo dovoljno za ukupno šest mandata. Petir je ujedno i prva zastupnica iz kvote HSS-a u Europskom parlamentu.

2016. Sukob s Hrgom i zbližavanje s Beljakom

Netom prije unutarstranačkih izbora u HSS-u, Večernji list je pisao kako upravo Petir ta koja zajedno s Krešom Beljakom planira srušiti tadašnjeg predsjednika HSS-a Branka Hrga.

“Krešo Beljak u stalnom je kontaktu s Marijanom Petir i vjerojatno će se dogovoriti da netko od njih bude i kandidat za novog šefa HSS-a. Koliko znam, Marijana Petir najvjerojatnije se neće kandidirati zbog toga što je teško iz Bruxellesa voditi stranku. A pošto su Beljak i Matić kontra Hrga, logično je da se svi zajedno dogovore tko će se od njih suprotstaviti Hrgu i postati novi šef HSS-a. Uostalom, Beljak i Matić su prijatelji, a znam da je Beljak spreman za takav dogovor “, rekao je tada jedan od vodećih HSS-ovaca.

2016. javni sukob s Beljakom

Petir je u srijedu, zajedno s još 100 HSS-ovaca, suspendirana iz HSS-a. Razlog koji je predsjednik Beljak naveo je taj što su suspendirani članovi stranke opstruirali izbore. “Gospođa Marijana Petir je na društvenim mrežama cijelo vrijeme kampanje ponavljala da nije ni s nikim u koaliciji”, kazao je Beljak i dodao da je bila zastupnica u nekoliko navrata i da joj je stranka puno pružila. “Nije se pojavila niti na jednom skupu u kampanji”, rekao je Beljak.

Bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg koji je na nedjeljnim izborima kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a osigurao još jedan saborski mandat komentirao je suspenziju Petir. “Marijana Petir ustoličila je Beljaka, a sad to plaća svojom glavom!”, bio je slikovit u razgovoru za Prigorski.hr.

Pročitaj i ovo     
Podijeli 1450 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani