Bandić je odobrio nove terase na Cvjetnom, ali sad se urotio protiv cvjećara. Kaže da smetaju ljudima

Od jučer cvjećari više ne smiju držati cvijeće oko kućica u kojima prodaju

ZADNJA IZMJENA: stu. 21, 2016
Foto: Telegram

Ove subote donesena je, doznajemo, prilično neobična odluka po kojoj cvjećari na Cvjetnom trgu više ne smiju držati cvijeće oko kućica, već isključivo unutar njih. Prema objašnjenju koje su prodavači dobili (zasad još samo usmeno) “cvijeće koje stoji na podu oko kućice smeta prolaznicima i izgleda neuredno”. Otišli smo do Cvjetnog popričati s cvjećarima, koji, iako još uvijek nisu dobili nikakvo službeno objašnjenje, od nedjelje, dakle od jučer, svoje cvijeće moraju držati unutra, uz iznimku jednog uskog reda pred kioskom.

“Nismo još dobili nikakav službeni dokument koji nam objašnjava koji su točno gabariti koje moramo poštivati niti koliko je visoka kazna ako se oglušimo na ovu odluku, no pravilo vrijedi već od jučer. U subotu je bio gospodin Bandić, gledao je kako sve to izgleda. Kasnije su nam došli komunalac i zamjenik pročelnika, rekli su nam da naše cvijeće smeta prolaznicima i da izgleda neuredno.

Prodavači šalju zahtjev Gradu

Jedino što trenutno zasad znamo, a što nam je rekao taj komunalac, jest da smijemo imati samo jedan red ispred kućice, dakle da smijemo staviti jednu malu klupicu i na nju posložiti cvijeće”, rekla nam gospođa koja prodaje u jednoj od šest kućica na Cvjetnom, ali kaže da ne dolazi u obzir da ide u medije s imenom i prezimenom jer se svi boje reakcija iz Grada.

Cvjećari dogovaraju plan kako zadržati cvijeće ispred kućica
Cvjećari dogovaraju plan kako zadržati cvijeće ispred kućica Telegram

U trenutku kad smo stigli na Cvjetni taman se okupila većina cvjećara, dogovarali su se kako bi ipak mogli postići neki kompromis s Gradom. Plan im je, kažu, umjesto jednog reda, tražiti tri, točno do unutarnjeg početka tende koju ima svaka kućica, što je još uvijek vrlo skromna površina, no spremni su na nju pristati ako će to značiti da će ipak moći držati malo cvijeća vani.

Panično se boje novčanih kazni

Danas su, kažu, već smanjili količinu cvijeća ispred kućica, no ono je ipak još uvijek bilo vani. Čak su se i bojali da ne slikamo previše izbliza, kako se ne bi vidjelo da imaju više od jednog reda i kako ne bi dobili kaznu.

Moraju maknuti cvijeće s prolaza
Moraju maknuti cvijeće s prolaza Telegram

“Plan nam je ovakav – složit ćemo cvijeće kako mi mislimo da je prihvatljivo i da ne smeta prolaznicima, slikati i poslati u Grad zajedno sa zahtjevom da nam odobre ta tri mala reda, nadamo se da će nam to odobriti”, kaže jedna gospođa pomirljivo, dok druge dvije ipak razočarano dobacuju:

‘Taman će napraviti mjesta za sve terase koje žele’

“Iskreno, ne razumijemo čemu ovo. Ne znamo kome može smetati cvijeće na Cvjetnom trgu. To je još jedino što je ostalo od starog, lijepog Cvjetnog. Uskoro će ovo biti Kafićki trg, taman će napraviti mjesta za sve terase koje žele. To je neoposivo tužno.”

Redakcija Telegrama u međuvremenu je poslala upit u Grad, s molbom da nam kažu zašto je donesena ova odluka, koji su točno gabariti koje cvjećari moraju poštivati i tako dalje. Čim nam odgovor iz Grada stigne, objavit ćemo ga.