Guardian piše da ljudima ni nakon Brexita, vjerojatno, neće trebati vize za ulazak u Veliku Britaniju

No, oni koji tamo žele raditi, bit će podvrgnuti imigracijskim restrikcijama

ZADNJA IZMJENA: kol. 17, 2017
Foto: AFP

Građani Europske unije neće trebati vize za ulazak u Veliku Britaniju nakon što postupak Brexita završi, kažu za Guardian neimenovani izvori bliski vladi. No, to ne znači da će građani EU imati pravo neograničeno boraviti u zemlji. Oni koji žele raditi u Velikoj Britaniji, bit će podvrgnuti novim imigracijskim restrikcijama.

Britanski su dužnsonici više puta izjavljivali da će Brexit omogućiti vladi da kontorolira imigraciju, ali da to ne znači da će je u potpunosti zaustaviti i da žele da britanske kompanije i dalje imaju mogućnost zapošljavanja visokoobrazovane radne snage iz drugih zemalja EU.

Kasnije ove godine objavit će se konačan plan

Iako su se u javnosti pojavljivali pozivi da se postave kvote kojima bi se kontrolirao broj europskih radnika u Britaniji, izvori Guardiana kažu da novi sustav migracije neće uključivati zadane brojke radnika.

Rješenja za reguliranje imigracije trebala bi biti objavljena kasnije ove godine i trebala bi iscrtavati kostur novog, trajnog modela, iako je vjerojatno da će nakon pregovora o izlasku iz Unije postojati određen prijelazni period.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
639 članaka Više o autoru