HDZ-ovci, izgleda, nikad nisu gledali britanski parlament. Jer da jesu, znali bi da slobodnije ponašanje nije ‘nezapamćeno’

Izražavajući nezadovoljstvo što im predsjednik Sabora ne da stanku, oporba je jučer lupala po klupama što je prenerazilo HDZ

ZADNJA IZMJENA: Nov 23, 2017
Foto: YouTube

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, za vrijeme jučerašnje rasprave o proračunu, nije želio dati stanku predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku koji ju je zatražio kako bi govorio na temu sigrunosti o prometu. Jandroković je rekao kako će stanku i dobiti, ali tek nakon replika.

Oporba mu je poručila kako time krši Poslovnik te su zastupnici počeli pločicama lupati po saborskim klupama onemogućavaji govornike. Jandrokoviću su poručivali kako je dužan dati stanku, no on je ostao pri svome.

Jandroković nije želio dati stanku, oporba reagirala

Cijela je situacija djelovala pomalo kaotično te su Davor Bernardić, Božo Petrov, Beljak i ostali saborski zastupnici prozivali Jandrokovića kako je dužan dati stanku i zaustaviti ovu situaciju, no on je ostao pri svome kazavši kako “neće popustiti pod nasiljem”.

Tu je situaciju danas u Saboru, između ostalih, komentirao i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Borić koji je konstatirao da je jučerašnji dan “jedna od najgorih epizoda u povijesti Sabora”.

‘Jedna od najgorih epizod u povijesti’

“Kolege iz oporbe nisu mogli iskontrolirati svoj bijes i odlučili su reagirati na nezapamćen način”, kazao je Borić. No, konstatacija o “nezapamćenoj” rekaciji čini se pomalo neobična, barem kada je promatramo u europskim i svjetskim okvirima.

U znatno uređenijim državama s dužom demokratskom tradicijom od Hrvatske, poput Velike Britanije, scene slične ovakvima nisu rijetkost. Nezadovoljstvo ili podršku, britanski zastupnici desetljećima izražavaju vrlo bučno, kao što se vidi u ovim videima:

Britanski parlament vjerojatno je najpoznatiji po slobodnijem ponašanju zastupnika, ali takve se situacije događaju i u drugim europskim i svjetskim demokracijama. Naprimjer, Italiji:

Ili Australiji:

Kanadi:

Europski parlamentarci, primjerice, glasno su negodovali i na govor Nigela Faragea: