Hrvatski poljoprivrednici još uvijek traže sastanak s Plenkovićem, kažu da vraćanje cijena nije bilo fer

Inzistiraju da je Tolušićev potez zbog kojeg nas je skoro blokirala regija bio super

ZADNJA IZMJENA: kol. 11, 2017
Foto: PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora i predstavnici proizvođača voća i povrća jutros su održali press konferenciju na kojoj su još jednom kritizirali vraćanje pravilnika o kontroli uvoznog voća i povrća iz zemalja izvan Europske unije na staro. “Imamo podršku udruga i saveza udruga na nivou Republike Hrvatske. Smatramo da je, kada je uveo novi pravilnik, ministar poljoprivrede napravio dobar potez.

Naime, naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi, a kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije. Mi smo ukazivali na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik. On je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Hrvatsku. Obzirom da to nije jeftino, cijena se morala povećati”, rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, koji je pressicu održao s predstavnicima proizvođača voća i povrća.

‘Mi smo morali proći skupe tečajeve’

Kažu da će inzistirati da redovito primaju zvješće s granica o provođenju kontrola. “Nažalost, čim se pojavio pravilnik, premijer Plenković je naredio da se korigira. Inzistiramo da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola. Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država, pa tražimo Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi, jer o ovoj temi imaju što za reći”, kazao je Brlošić.

Tvrde da su kontrole uvoza bitne jer su hrvatsk poljoprivrednici, za razliku od onih iz susjednih zemalja koji nisu u EU, morali proći skupi tečaj o primjeni herbicida.