Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Hrvatski vojnici idu u Litvu, upravo je objavio glavni tajnik NATO saveza

Stoltenberg je kazao kako će multinacionalne snage poslati poruku

Pošalji Podijeli Tweetaj

Glasnogovornica NATO saveza Oana Lungescu na svom je Twitteru napisala je kako je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg objavio koje će države poslati vojnike u Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju. Među tim državama je i Hrvatska.

Ranije je ministar obrane Damir Krstičević najavio kako će jedna satnija hrvatskih vojnika biti upućena u Litvu 2018. godine u okviru jačanja snaga NATO-a na Baltiku.

“Multinacionalne snage šalju jasnu poruku – Napad na bilo koju našu članicu bio bi napad na sve nas”, kazao je glavni tajnik NATO-a, javlja glasnogovornica Saveza na Twitteru. kazao je Stolenberg. U posljednje se vrijeme puno govori o zaoštrenim odnosima s Rusijom i baltičkim zemljama.

Zaoštreni odnosi s Rusijom

Tako je primjerice republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump kazao kako nije siguran da li bi NATO trebao braniti baltičke države u slučaju invazije.

No, čini se kako je tajnik NATO-a siguran kako postupiti. Kazao je i kako će NATO na ruske poteze primjereno odgovoriti. Već se dugo priča o slanju multinacionalnih snaga na ruske granice – u Poljsku i Baltičke države.

Operacija ‘Zaštitnik mora’

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Rumunjska šalju vojnike u Poljsku; a Hrvatska je u skupini zemalja uz Njemačku i druge koji šalju vojnike u Litvu.

Krstičević je kazao kako je cilj ojačati Savez na Istoku. “Mogu reći da će NATO pokrenuti jednu novu operaciju “Sea Guardian” (Zaštitnik mora) a s ciljem povećanja sigurnosti na Mediteranu. To će biti pomoć europskim naporima sprječavanja krijumčarenja ljudi u Sredozemlju. Također će se razgovarati o boljoj suradnji NATO-a i EU-a posebno u području obrambene politike”

 

Pročitaj i ovo    
Podijeli 1106 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani