Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Izgleda da se Volkswagen nagodio s američkim regulatorima, platit će 4.3 milijarde dolara

Planiraju se i izjasniti krivima za prekršaj

Pošalji Podijeli Tweetaj

Njemački automobilski div Volkswagen potvrdio je u utorak da je postigao 4,3 milijardi dolara’težak nacrt nagodbe s američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora, a planira se i izjasniti krivim za prekršaj.

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tijekom tri iduće godine biti pod neovisnim nadzorom.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivnju kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivnje trebat će odobrenje američkog saveznog suca.

Izvršni direktor optužen za urotu da prevari SAD

Volkswagen je u rujnu 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 milijuna vozila diljem svijeta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare. Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji ispušnih plinova te postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizelskih automobila sa spornim softverom. Ta tvrtka je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila otkupiti približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Podijeli 1 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani