Argentina vjeruje kako ih njihova nestala podmornica s 44 člana posade pokušava kontaktirati

Vlasti misle da je sedam neuspjelih poziva došlo iz nestale podmornice

ZADNJA IZMJENA: Nov 19, 2017
Foto: screenshot

Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je da je sedam neuspjelih satelitskih poziva za koje vjeruje da su došli iz nestale podmornice zabilježeno u subotu što bi mogao biti znak da posada plovila pokušava uspostaviti kontakt.

Argentinska podmornica ARA San Juan s 44 člana posade nestala je u petak 430 kilometara od obale, dok je plovila iz luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati. Vlasti su posljednji put imale kontakt s podmornicom u srijedu.

Vjeruje se da posada pokušava uspostaviti kontakt

Mornarica smatra da pozivi “ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt” i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva. Pozivi za koje se smatra da potiču s podmornice ARA San Juan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.

Argentinske vlasti rekle su da zasad nije potvrđeno da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza. Predsjednik Argentine Mauricio Macri rekao je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.

Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika. Potragu za podmornicom otežavaju jaki vjetar i visoki valovi.