Juncker je pričao o stanju u EU, ulasku Hrvatske u Schengen i drugim stvarima. Izvukli smo bitno

Predsjednik Europske komisije poručuje da se Unija oporavlja

ZADNJA IZMJENA: Sep 13, 2017
Foto: Screenshot

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pred europskim parlamentarcima u Strasbourgu održao je ovogodišnji “State of the Union” govor. Radi se o godišnjem govoru predsjednika Komisije, po uzoru na anualne govore američkih predsjednika o stanju nacije, u kojem se radi sukus svih postignuća, izazova i prioriteta u nadolazećoj godini.

Govori o stanju Unije održavaju se od 2010. godine, a u današnjem Juncker se dotaknuo stanja Unije za koje je poručio da je sve bolje, ulaska Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen, a poručio je i da Eurozona mora dobiti vlastitog ministra za gospodarstvo i financije. Izvukli smo najvažnije poruke.

‘Europa se oporavlja, imamo vjetar u jedrima’

Juncker je govor počeo na engleskom jeziku, rekavši da je, kada je prošle godine držao ovaj govor, svima bilo jasno da Europa natučena i povrijeđena. Međutim, EU se sada polako oporavlja, s petogodišnjim ekonomskim rastom i najnižim brojkama nezaposlenosti u posljednjih devet godina.

Za to, kaže, nije zaslužna samo Europska Komisija, ali Europa se vraća i ima “vjetar u jedrima”, rekao je. Prešavši na francuski jezik, Juncker je rekao da Europa mora ostati otvorena za trgovinu, ali da u svim dogovorima mora postojati recipročnost. Želi formalno započeti pregovore s Novim Zelandom i Australijom te postići napretke s Meksikom i državama Južne Amerike.

Želi osnovati Europsku agenciju za cyber-sigurnost

Rekao je i da se Europa mora nastaviti boriti protiv klimatskih promjena te najavljuje mjere koje će smanjiti emisije ugljika u sektoru transporta. Kao odgovor na prijetnju hakerskih napada, želi osnovati Europsku agenciju za cyber-sigurnost.

Juncker se dotaknuo i problemau migracije; zahvalio je Italiji što je spasila “čast Europe”. Dodao je da je zgrožen nehumanim uvjetima u prihvatnim centrima u zemljama poput Libije i kaže da će EU raditi s UN-om kako se takve stvari ne bi događale.

O ulasku RH, Rumunjske i Bugarske u Schengen

Nakon što je raspravljeno o pet scenarija o razvoju Unije iz Bijele knjige, Juncker je u govoru po prvi puta predstavio novi, šesti. Kaže da on osobno preferira taj scenarij i da će ga Komisija pokušati implementirati. Taj se scenarij odnosi na očuvanje i jačanje vrijednosti poput slobode i jednakosti.

Europa je više od jedinstvenog tržišta, naglasio je Juncker, i uvijek se temeljila na vrijednostima slobode. “EU mora biti Unija jednakosti, u njoj ne smije biti građana drugog reda. Vrijeme je da Rumunjska i Bugarska uđu u Schengen, a za njima i Hrvatska, čim se ispune kriteriji”, rekao je.

“Euro će biti zajednička valuta, a zemljama zapadnog Balkana se trebaju pružiti uvjerljivi izgledi da postanu članice. No, zbog razvoja događanja u Turskoj, njen ulazak u EU se treba odbaciti u dogledno vrijeme. Novinari pripadaju u redakcije, ne zatvore”, dodao je.

‘Britanci će požaliti zbog Brexita’

Poručio je i da Eurozona mora dobiti vlastitog ministra za gospodarstvo i financije. Novi standard za sve države članice je puno članstvo u Eurozoni, Schengenu i bankovnoj uniji.

Juncker je pričao i o Brexitu, poručivši da je izlazak Velike Britanije iz EU tužan i tragičan trenutak, no rezultati referenduma moraju se poštovati. Obraćajući se parlamentarcima iz Velike Britanije, rekao je da misli da će požaliti zbog odlaska iz EU.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
1 članaka Više o autoru