Koordinator stožera za Petrinju: 'Normalno da se ljudi organiziraju bolje od države, ovo je Hrvatska'

Delač se nada da će Pleter uspjeti preuzeti posao prehrane velikog broja građana

09.01.2021., Petrinja - Koordinator obnove poslije potresa u Petrinji Domagoj Delac jasno je naglasio da obustave proizvodnje obroka u ovom gradu nece biti te kako sve tece po planu te se osvrnuo na volontere koji su sad vec vrlo uigrani te se na tom polju ne moze naici niti na jednu zamjerku. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Domagoj Delač, koordinator stožera za Petrinju, za N1 je komentirao stanje u tom gradu dva tjedna nakon razornog potresa. “Koordinacija je bolja, imali smo probleme koji se rješavaju i nadamo se da će biti bolje”, rekao je Delač, koji se osvrnuo i na odluku da obroke za stradalnike i pripadnike službi koji im pomažu priprema državna tvrtka Pleter umjesto volontera koji su kuhali do sada.

“Treba zahvaliti Udruzi ugostitelja koji su dali i volontere i organizirali su se u jednom danu. Možda to može biti poruka i državnoj službi da se neke stvari mogu napraviti brže. Nije stvar volontiranja, nego se radi i o stvarima koje treba skuhati i robi koju treba donirati“, kazao je Delač, koji je nastavio opisivati kako su stvari funkcionirale u Petrinji:

„Imali smo problem s Crvenim križem, jer nam nisu mogli osigurati neke stvari koje smo mi htjeli, pa su uletjeli privatnici i Grad Petrinja koja je neke stvari platila”, rekao je Delač, dodavši da ipak treba dati priliku državnoj tvrtki i pustiti ih da rade svoj posao, izrazivši uvjerenje da će napraviti najbolje što mogu, piše N1.

Normalno je da se ljudi organiziraju bolje nego država

Na pitanje novinara je li normalno da Crveni križ i vojska lošije organiziraju svakodnevne aktivnosti nego što to čine nego privatne organizacije, Delač je rekao: „Normalno je, jer živimo u Hrvatskoj. Znamo da ovdje svaku stvar birokracija stopira, pa je normalno ovo što se dogodilo.”

Koordinator lokalnog stožera ipak je izrazio nadu da će državna tvrtka pohvatati konce događaja. “Jedno je iz tople kancelarije pričati o nečemu, a drugo biti na terenu, kuhati ljudima i vidjeti da ih je strah. Ljude treba nahraniti, ali ne smijemo zanemariti da je bio potres, da su ljudi u strahu i da sve utječe na njih. Kuhari su rekli da su na dispoziciji, ali idemo s nadom da će hrvatska tvrtka Pleter raditi svoj posao”, rekao je Delač.