Gospođa Selak misli da je stav mladih kako NDH nije bila fašistička samo bunt

Isto smatra i za stavove da je homoseksualnost bolest

ZADNJA IZMJENA: Oct 22, 2017
Foto: HRT/screenhot

U današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je filozofkinja Marija Selak. U jednom trenutku, pri početku emisije, voditelj Aleksandar Stanković, za vrijeme razgovora o stanju u obrazovnom sustavu, Selak je zamolio da komentira istraživanje GOOD inicijative iz 2015. godine prema kojemu tri četvrtine ispitanih maturanata iz hrvatskih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a pedeset posto maturanata slaže se s tvrdnjom da je homoseksualnost bolest.

U odgovoru, Selak je prvo rekla da bi, prije komentara, prvo trebala vidjeti spomenuto istraživanje. “Ja bih to istraživanje morala vidjeti da bih ga mogla komentirati. GOOD inicijativa je djelovala u određenom političkom ključu u kontestu obrazovne reforme. Ne znam kakvo je to istraživanje bilo ni kako se radilo, ali sama ta činjenicaa mi nešto govori. Ne mogu komentirati, a da nisam vidjela istraživanje”, kazala je Selak.

Radikalni stavovi maturanata su bunt?

Nakon što je Stanković ponovio pitanje, Selak je rekla da se tu možda, jednostavno, radi o mladenačkom buntu. “Možda je riječ o mladenačkom buntu. Je li to stvarno njihovo mišljenje ili time iskazuju svoju moć kada s 18 godina istupaju u svijet i idu protiv istina i protiv sistema? Ne znam”, rekla je Selak. Stanković je ponovno pitao je li stav da je homoseksualnost bolest bunt, na što je Selak rekla “da može biti”.

Osim toga, Selak je u emisiji rekla da se ne smatra desničarkom i demantirala da je na Filozofskom fakultetu zaposlena preko veze s prorektorom Antom Čovićem. Takvim ju se predodžbama želi eliminirati iz javnog diskursa, rekla je. U daljnjem razgovoru, Selak je rekla da bi voljela biti domoljub, a da smatra da je taj termin okaljan, da nije za zabranu pobačaja i da se u znanost ne ulaže dovoljno.