Miro Kovač je upravo malo napao predsjednicu, nije mu jasno kako je mogla potpisati onu deklaraciju sa Srbijom

Bivši ministar vanjskih poslova za Večernji je govorio o odnosu sa Srbijom

ZADNJA IZMJENA: stu. 21, 2016
Foto: PIXSELL

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, u intervjuu objavljenom u Večernjem listu, malo je napao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Tema razgovora bili su odnosi sa Srbijom, a Kovač je dosta otvoreno govorio protiv nekih poteza predsjednice.

“Mene kao izabranog hrvatskog političara ne zanima je li ona pomogla nekom drugom, nekoj drugoj državi, nego je li ona prije svega pomogla Hrvatskoj. To mora biti polazna točka za svakog hrvatskog državnog dužnosnika”, kazao je Kovač govoreći potezu Komisije koja je pohvalila Srbiju zbog deklaracije koju je Vučić potpisao sa Grabar Kitarović.

Naime, predsjednica Grabar Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić u lipnju su potpisali deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, što se pomalo kosilo s Kovačevim oštrim istupima prema Srbiji dok je bio ministar.

‘Nikad nisam razumio kako je došlo do toga’

Upitan je li predsjednica deklaracijom odmogla njegovim nastojanjima odgovorio je da ”protokoli obvezuju, deklaracije ne,”. Kazao je i kako nije bio pozvan na potpisivanje deklaracije, na kojem je uz Vučića bio i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

”Iskreno, nisam nikada razumio kako je došlo do takvog postupanja, ne znam tko je osmislio takvo postupanje. Svatko tko je dobronamjeran, a ja to jesam, vjerovat će da predsjednica Grabar-Kitarović nije, sama je bila ministrica. Iz današnje perspektive to nekome može izgledati i kao podvala njoj. Naime, cijela priča oko toga, ako je sagledamo hladne glave, ispada apsurdna”, kazao je.

‘Politički nadrealizam’

Rekao je i kako tu imamo “nesrazmjer u zastupljenosti država”, pa se zapitao tko su bili akteri kod potpisivanja te deklaracije. “Na jednoj strani imamo predsjednicu Republike Hrvatske. Na drugoj pak strani nema njezinog kolege, predsjednika Republike Srbije. Umjesto njega imamo, zamislite, tehničkog predsjednika vlade Srbije i njegova tehničkog ministra vanjskih poslova. Pazite, u Srbiji su izbori održani u travnju, a nova vlada formirana je tek u kolovozu. Sama deklaracija potpisana je u lipnju ove godine.

Drugo, u izradi same deklaracije nije sudjelovala hrvatska Vlada, dok ju je srpska čak na jednoj od svojih sjednica službeno usvojila, i to na dan kada je potpisana. To se zove politički nadrealizam”, kazao je Kovač. Na pitanje novinara vjeruje li da je predsjednica takvu deklaraciju potpisala na nečiji nagovor ili čak pritisak izvana, odgovorio je: “Stvarno ne znam. I ne želim vjerovati da je tako nešto moguće.”

Jerko Mihaljević
Telegram autor
637 članaka Više o autoru