Most stalno priča kako žele ukinuti županije; no njihovi najistaknutiji ljudi probat će postati – župani

Sada je najavljena i kandidatura Ružice Vukovac za županicu

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017
Foto: PIXSELL

Mostova Ružica Vukovac kandidirat će se za županicu Brodsko-posavske županije. Vukovac će svoj program i listu predstaviti ovoga vikenda u Slavonskom Brodu. Mostovka je prije dva tjedna postala državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, no to je ne spriječava da krene i u izbornu utrku za županiju.

Vukovac je posljednja u nizu istaknutih Mostovaca koji su se upustili u bitku za čelno mjesto neke od županija. Stavljanjem najjačih snaga za kandidate na te pozicije Most na neki način daje do znanja koliko su im lokalni izbori, ali i županije bitne.

Most za ukidanje županija

Ipak, u blagoj je to kontradikciji s onim što zapravo Most najavljuje još od pojavljivanja na nacionalnoj političkoj sceni – ukidanje županija. Uoči parlamentarnih izbora prije dvije godine, dok se Most još probijao na pozornicu nacionalne politike, Božo Petrov je nekoliko puta jasno ponavljao kako se Most zalaže za smanjenje županija. Petrov ih je tada nazvao “politički montiranima”, a na jednom predizbornom skupu rekao je kako bi ih trebalo biti maksimalno devet.

Nakon što je Most došao na vlast zajedno s HDZ-om, inzistiranje na teritorijalnom preustroju i dalje je ostalo tema. “Naše uvjerenje može biti da treba treba smanjiti broj općina, gradova i županija – osobno smatram da je to neminovno”. Tako Je Petrov tada komentirao predsjedičinu izjavu da sadašnji ustroj županija treba ostati. I nakon pada Vlade koju je vodio Tihomir Orešković, Most je o teritorijalnom preustroju ostao pri svome.

Žele li i dalje smanjiti broj županija?

“Mi smo za ukidanje županija i lokalnih samouprava. Tražili smo analizu za županije i općine i da na osnovu nje damo nekoliko modela. Sad je završena analiza za lokalne samouprave, u ovakvom obliku, lokalne su samouprave neiskoristive i neupotrebljive pogotovo financijski”, rekao je Petrov u intervjuu koji je dao za Index pred izbore 2016.

Sve je, barem za sada, ostalo samo na retorici. No, Ministarstvo uprave koje vodi Mostov Ivan Kovačić angažiralo je straučnjaka za javnu upravu upravu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Koprić koji se zalaže za smanjene broja župProšlog je mjeseca Božo Petrov kazao kako Ministarstvo uprave radi na novom modelu funkcionalne i fiskalne decentralizacije koji će uskoro biti završen. Neposredno nakon toga premijer Andrej Plenković direktno je kazao kako “županije ostaju” te kako će “sustav županija ostati i opstati”. Iz Mosta su nekako sve tiše najave da će smanjiti broj županija.

Najjače snage Mosta u bitki za županije

Ostaje za vidjeti kakav će biti zakonski prijedlog ministarstva uprave, no za sada znamo samo kako je Most svoje najjače snage poslao u bitke za županije. Za najjužniju županiju, Dubrovačko neretvansku, dugogodišnje HDZ-ovo uporište, tako će se pokušati izboriti politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. U bitku protiv HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ide osebujni Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

Ovoga tjedna je objavljeno i kako će kandidatkinja za riječku županiju biti Ines Strenja Linić, a od ranije je poznato da će Vukovarsko srijemsku županiju pokušati dobiti Tomislav Panenić. i Ružica Vukovac pokušat će postati županica, a navodno bi se u bitku za Zagrebačku županiju mogla upustiti Ljubica Ambrušec. Nešto manje poznati kandidati iz redova Mosta za ove lokalne izbore su oni za Šibensko- kninskog župana, Ivica Ledenko, za Osječko-baranjskog Krunoslav Karalić, te Sisačko-moslavačkog Predrag Sekulić.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3030 članaka Više o autoru