Nadan na sudu ruši optužnicu jer su novine objavile slike polarnog mede i umjetnina iz njegova podzemnog bunkera

Otkrivamo brižno čuvanu strategiju obrane za malverzacije od 39 milijuna

ZADNJA IZMJENA: lis. 27, 2015
Foto: PIXSELL

“Što Nadan Vidošević radi s tolikim novcem”, upitao je jednom prigodom Igor Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker, dugogodišnju najbližu suradnicu šefa Hrvatske gospodarske komore, Zdenku Peternel. “Šef uvijek ima nešto jako pametno i lijepo za napraviti s tim novcem”, odgovorila mu je.

Nadanu Vidoševiću danas su blokirane nekretnine te kolekcije umjetnina i lovačkih trofeja, a država traži da vrati 39 milijuna kuna. Sumnja se da je iz HGK izvukao 36 milijuna kuna, lažiranjem vrijednih marketinških usluga i kupnjom umjetnina prenapuhane vrijednosti.

Uz Vidoševića optuženo još 8 osoba

Prvu prigodu da se izjasni o optužbama imat će 25. studenoga u 9 sati, kada je zakazana sjednica optužnog vijeća koje će razmatrati osnovanost optužnice što ju je USKOK podigao sredinom ljeta. Njome je uz Vidoševića optuženo još osam osoba, većinom suradnika iz HKG, među kojima je i Zdenka Peternel, dugogodišnja pročelnica njegova ureda.

Na sudu će Vidošević dobiti prigodu suočiti se i s Igorom Premilovcem, vlasnikom tvrtke preko koje je izvlačen novac iz HGK te Davorom Komeričkim, marketinškim stručnjakom, koji je ubrzo nakon uhićenja priznao da je izdavao fakture Komori za poslove koje nikada nije odradio. Uplaćeni novac podizao je u bankama u Austriji i donosio ga Hrvatsku. Nakon što je sebi odvojio deset posto, ostatak je, tvrdi, predavao Vidoševiću i njegovoj najbližoj suradnici.

Je li se s početkom procesa protiv Vidoševića čekalo upravo postizborno vrijeme? Svi uključeni u ovaj slučaj uvjeravaju nas kako je riječ o slučajnosti, odnosno da jednostavno trenutačno postoji previše okrivljenika.

21.11.2013., Zagreb - Policija i djelatnici iznose umjetnine iz vile na posjedu Nadana Vidosevica. Vidosevic je osumnjicen da je u aferi Remorker iz Hrvatske gospodarske komore sa suradnicima izvukao 32 milijuna kuna, a jednomjesecni istrazni zatvor mu je odredila sutkinja istrage kako ne bi utjecao na svjedoke. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Policija i djelatnici iznose umjetnine iz vile na posjedu Nadana Vidoševića PIXSELL

Rušenje teza USKOK-a

Na osnovu odgovora koje će im Vidošević dati 25. studenoga, optužno vijeće kojim će predsjedati šef sudskog uskočkog odjela Siniša Pleše, odlučit će hoće li optužnicu potvrditi ili je vratiti na doradu.

Uoči početka procesa Telegram je uspio doznati argumente kojima će Vidošević i Zdenka Peternel, te ostali okrivljenici rušiti teze USKOK-a o milijunskim malverzacijama koje sežu još u 1997. godinu.

Jedan od najvažnijih bit će kritika USKOK-u jer nije tijekom istrage proveo detaljno vještačenje poslova koji su odrađivani za Hrvatsku gospodarsku komoru. Prema stavu obrane, ne može se bezrezervno vjerovati ni Premilovcu niti Komeričkom, bez obzira na to što su priznali krivnju.
“Njihovi motivi za to priznanje mogu biti različiti, nekada i teško dokučivi, ali sudsko vijeće ne može njihove riječi uzeti zdravo za gotovo”, komentiraju upućeni u slučaj.

‘Nadan Vidošević, kako se čini, planira odgovornost za operacije pranja novca prebaciti na suradnike. Tvrdi da ništa nije znao’

Teška kompromitacija pokajnika

Da bi optužnica “bila čista”, smatraju, nužno je svaki pojedini posao, što ga je Komerički odradio ili navodno odradio za HKG, analizirati – provjeriti je li doista i po kojoj cijeni odrađen, te što je pisalo na izdanoj fakturi.

Da će se ići na tešku kompromitaciju pokajnika Komeričkog moglo se već naslutiti, jer se to događa uvijek kada postoji osoba koja odmah nakon uhićenja prizna krivnju. No, u ovom slučaju sud će se se suočiti sa sasvim konkretnim dokazima koji bi mogli kompromitirati njegovo priznanje. Riječ je o bilješkama marketinškog stručnjaka što ih je sastavio dok je bio pritvoren u Remetincu, a one se razlikuju od njegova iskaza što ga je dao USKOK-u. Upravo taj iskaz, zajedno s priznanjem Igora Premilovca, temelj je optužnice protiv Vidoševića.

14.03.2014., Zagreb - Bivsa procelnica ureda Nadana Vidosevica, Zdenka Peternel nakon 5 mjeseci pritvora pustena je iz Remetinca. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Bivsa pročelnica ureda Nadana Vidoševića, Zdenka Peternel Petar Glebov/PIXSELL

Cijeli slučaj pokušat će se kompromitirati i aferom koja je izbila još tijekom pretrage tajnog bunkera u Vidoševićevoj vili na Gornjem Prekrižju. U pitanju su famozne fotografije prepariranih životinja i skrivenih umjetnina što ih je snimio policijski inspektor Josip Vrbić, do tada vodeći policijski stručnjak za ukradene umjetnine, čija je opsesija Vidošević bio godinama.

Vrbić je fotografije proslijedio medijima, zbog čega je na kraju i osuđen. Međutim, taj njegov potez sada bi ozbiljno mogao uzdrmati i optužnicu protiv bivšeg šefa HGK-a. Sasvim je izvjesno da će obrana tvrditi kako zbog ovog čina policajca Vrbića početak procesa protiv Vidoševića nije bio u skladu sa zakonom. I dok je policajac uvjeravao sud da je fotogafije snimio jer mu se činilo da se nešto pokušava zataškati, pitanje je kako će se na taj njegov postupak gledati na suđenju za izvlačenje novca iz HGK.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 24. listopada 2015.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1038 članaka Više o autoru