Nekako su iscurili intimni SMS-ovi koje su si šefovi konzervativaca slali u vrijeme Brexita, i dosta su zabavni

Objavljene su poruke koje su razmjenjivali Cameron i Johnson

ZADNJA IZMJENA: Oct 25, 2016
Foto: AFP

Bliski suradnik bivšeg britanskog premijera objavio je knjigu u kojoj opisuje situaciju u Konzervativnoj stranci u vrijeme Brexita. Referendum oko izlaska Britanije u EU podijelio je članove vladajuće britanske stranke, na suprotnim stranama su se našli tadašnji premijer David Cameron i gradonačelnik Londona Boris Johnson. Sada su procurile poruke iz kojih je jasno kako se Johnson premišljao oko podrške za Brexit.

“Trebao si ostati sa mnom, stari.” Tako je glasio tekst SMS poruke koju je 30. lipnja Boris Johnson dobio od Davida Camerona. Bilo je to točno sedam dana nakon što je većina Britanaca na referendumu glasala za izlazak države iz Europske unije, i samo par sati nakon što je Boris Johnson objavio da neće biti kandidat konzervativne stranke za britanskog premijera, piše Guardian.

Ovih 25 znakova savršeno opisuju politički duh koji je tada vladao Britanijom. Knjiga “All Out War: The Full Story of How Brexit Sank Britain’s Political Class” koju je napisao politički urednik Sunday Timesa Tim Shipman, sugerira kako je u to vrijeme bilo i drugih poruka između starih rivala, koje su sve dosad ostale daleko od očiju javnosti.

Neodlučni Johnson

Drugu knjigu o prilikama u vrijeme Brexita, naziva “Unleashing Demons: The Inside Story of Brexit,” napisao je Craig Oliver, jedan od ključnih Cameronovih suradnika i stratega u njegovoj referendumskoj kampanji za ostanak u EU. Oliver piše kako se Johnson još premišljao i dan prije nego je objavio kako podržava odluku o Brexitu. Tome u prilog idu dvije poruke koje je tada poslao Cameronu.

U jednoj je pisao kako će podržati kampanju za Brexit, a u drugoj je izražavao sumnju. Sutradan, Johnson je poslao konačnu poruku u kojoj stoji kako će podržati izlazak Velike Britanije iz EU. Devet minuta kasnije, isto je objavio na press konferenciji ispred svog doma u Londonu.

Preokret u Hurlingham klubu

Nešto ranije, 29. lipnja Johnson je bio londonskom klubu Hurlingham na događaju koji su organizirali konzervativci. Poslao je poruku Michaelu Goveu koji je sjedio za drugim stolom, o svome planu da osigura neku top poziciju Andrei Leadsom u svojoj vladi. “Andrea želi da tvitam nešto kao “Veselim se pokretanju kampanje sutra s top timom Michael Goveom i Andreom Leadsom” Je li ti to ok?” Gove nije odgovorio.

Je li odgovor izostao zbog zveckanja pribora za jelo i glasne atmosfere pa nije čuo svoj telefon? Ili je Gove sabotirao dogovor s Leadsom namjerno? To se nikad neće saznati, ono što se zna jest da je do kraja večeri Leadsom odlučila krenuti u utrku protiv Johsnona i kandidirati se za predsjednicu stranke.

Optužio ga za sabotažu

No, jedan drugi događaj koji se dogodio u to vrijeme mogao bi pobliže objasniti situaciju. Iste noći, samo 12 sati prije nego je planirana objava Borisa Johnson o kandidaturi, njegov ključni saveznik Nick Boles navodno je pronašao poruku od Leadsom, poslanu Johnsonu točno u 21.38. “Jako mi je žao Boris i Michael, ali jasno je da sam morala poslati javno priopćenje večeras. Jako bih voljela raditi s vama, ali sada moram poslati svoje papire za nominaciju. Sve najbolje, Andrea”.

Johnson tvrdi kako nije imao pojma u to vrijeme da je dogovor propao. Johnsonov odgovor, tvrdi Boles, glasio je: “Sorry, moja pogreška. Rekao sam Bolesu o pismu, ne o tweetu. Možemo tvitati sada ili odmah sutra, kako vam je draže.” Johnson je optužio Bolesa da je sabotirao njegov pokušaj da se udruži s Leadsom jer mu je uzeo mobitel. Kako Shipman piše. “Iznenađujuće je da je budućnost vodstva zemlje bila upitna, dijelom, zbog ovakvih nesporazuma”.

Sramotni SMS

Nekoliko dana kasnije, 6. srpnja, Nick Boles, koji je sada bio menadžer kampanje Michaela Govea, na Twitteru je objavio ispriku za poruku koju je slao zastupnicima tražeći od njih da glasaju taktički kako bi spriječili “ozbiljno zastrašujući” rizik da da Andrea Leadsom postane premijerka. “Ispričavam se Goveu za poruku koju sam poslao”, Boles je napisao u tvitu. “On nije znao za to, niti je to autorizirao. I to ne odražava njegove stavove.”

Ovakve pogrešne poruke ne bi utjecale na vodstvo zemlje, ali su prilično sramotne. Na sastanku kojim je predsjedao Oliver, Cameronov glavni spin doktor i autor gore spomenute knjige, u prostoriju je uletjela Lucy Thomas, Oliverova tajna ljubav i aktivistica za ostanak Velike Britanije u EU. Oliver joj je poslao poruku: “Izgledaš razbijeno.” Svi mobiteli u prostoriji u tom su trenutku zavibrirali. Oliver je, umjesto Lucy, greškom poslao poruku u Whats app grupu kampanje.

Tajana Vlašić
Telegram autor
2881 članak Više o autoru