Požar koji je noćas planuo u Gornjim Tučepima širi se prema Biokovu; evakuiraju turiste, a stiže i vojska

Zbog požara je jutro evakuirano 800 turista iz tri tučepska hotela

ZADNJA IZMJENA: Jun 19, 2017
Foto: PIXSELL

Novi šumski požar koji je noćas oko 2,25 sati buknuo na predjelu zvanom Marasi između Tučepa i Makarske i dalje se širi prema planini Biokovo, kao i prema prigradskom naselju Kotišina nedaleko Makarske. Vatrogascima na terenu pomažu i četiri kanadera HRZ i PZO-a, a uskoro u pomoć stiže i 150 pripadnika Oružanih snaga.

Evakuacija stanovništva

Zbog požara koji se, potpomognut vjetrom, brzo proširio prema moru te zaprijetio stambenim objektima i hotelima, rano jutros evakuirano je više od 800 gostiju hotela Tamaris i Neptun i iz novog hotela Jadran te su smješteni u hotel Alga. Direktor smještaja hotela Bluesun Alga Ivo Visković potvrdio je Hini da su se gosti kasnije vratili u svoje hotele i ponudili pomoć u gašenju požara. Evakuiran je i dio gostiju i njihovih domaćina iz privatnih apartmana.

U podbiokovskom selu Kotišina vatrogasci su rekli mještanima i turistima da napuste mjesto ili da budu spremni na to. Dio mještana već je napustio selo jer je požar došao vrlo blizu, javlja reporter Nove TV Mario Jurič.

Požarište će obići i ministar obrane

Područja zahvaćena požarom danas će oko 13 sati obići i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Iz Ministarstva obrane jutros su izvijestili da će se ministar Krstičević sastati u 12,30 sati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem u DVD Makarska. Zbog novonastalih okolnosti i širenja požara, Krstičević je odlučio i da se na požarište kao pomoć uputi 150 pripadnika Oružanih snaga RH.

Požarište će zajedno s ministrom obrane obići ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i zapovjednik Operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Zbog požara zatvorena cesta Makarska – Vrgorac

U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širi se iz smjera Tučepa u pravcu Makarske, pa vatrogasci procjenjuju da će biti poteškoća u gašenju požara tijekom dana. Također navode kako u borbi s vatrom tijekom noći nitko od vatrogasaca i mještana Tučepa nije ozlijeđen.

Zbog požara je za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac te Jadranska magistrala (DC8) od Makarske do Tučepa, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).