Nova TV istraživala je koliko građani vjeruju pravosudnom sustavu i rezultati su ozbiljno poraražavajući

Novi predsjednik Vrhovnog suda Sessa misli da nam je sudstvo vrlo dobro

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017
Foto: HRT screenshot

Prošloga je tjedna izabran novi predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa. Nakon što je izabran, gospodin Sessa gostovao je u dnevniku HRT-a gdje je rekao da nam je sudstvo zapravo, vrlo dobro. Nova TV danas je objavila rezultate istraživanja povjerenja građana u pravosuđe, i čini se da građani ne dijele njegovo povjerenje u naše pravosuđe.

Prema njihovim rezultatima, velika većina od 70 posto ispitanih nema povjerenja u hrvatsko pravosuđe, tek oko 26 posto izjavilo je da ima, a 4 posto ne zna. Istraživanje je provela agencija Ipsos na slučajnom uzorku od 612 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 13. do 14. lipnja, a pogreška mjerenja je 4 posto.

Građani baš i nemaju lijepu sliku pravosuđa

Većina ima i negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa posljednjih godina. Na pitanje o funkcioniranju pravosuđa 73 posto ispitanika odgovorilo je da ima negativno mišljenje, a pozitivno ima samo 24 posto.

Veći dio ispitanih, točnije 64 posto misli da pravosuđe nije neovisno od politike, 9 posto ne zna, a 27 posto vjeruje da je pravosuđe u potpunosti neovisno od političkih utjecaja. Također, 57 posto ispitanika misli da građanin ne može očekivati pošteno suđenje u sudskom sporu. Ogromna većina od 93 posto misli da postoje građani koji su povlašteni pred zakonom.

Imovinske kartice sudaca trenutno je moguće dobiti na uvid samo ako se traže od Državnog sudbenog vijeća, no većina građana misli da one moraju biti javne. Tako razmišlja 77 posto ispitanika, a da treba sve funkcionirati kao i dosad, misli 18 ispitanika. Također, sigurnosnu provjeru trenutno prolaze samo suci koji rade na predmetima USKOK-a, a 86 posto građana misli da bi sigurnosnu provjeru trebali proći svi suci.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
636 članaka Više o autoru