Odmaralište MUP-a u Dramlju potpuno je propalo i nikome zapravo nije jasno zašto; malo smo istražili što se događa

Objekt s 230 ležajeva devastiran je, dio inventara je ukraden, a dio sklonjen

ZADNJA IZMJENA: kol. 14, 2017

Još se uvijek ne zna što će biti s policijskim odmaralištem u Dramlju, objektu smještenom na iznimnoj lokaciji tog turističkog mjesta, koji je godinama bio ljetna destinacija mnogim zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Sada je prazan i zatvoren . Od ljeta 2015. tamo nije bilo gostiju, a napušteno odmaralište često je na meti provalnika, koji su već devastirali inventar, ukrali radijatore i dio pločica.

U tom, nekoć omiljenom MUP-ovom odmaralištu, policijski službenici su po povoljnijim cijenama mogli provesti dio godišnjeg odmora. Isti objekt smjeli su koristiti i djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Ministarstva pravosuđa, a vrlo često tamo su dolazili umirovljeni policajci te djeca stradalih branitelja. Sada, međutim, Odmaralište Ministarstva unutarnjih poslova RH, kako se službeno zove ovaj objekt, smješteno na Gajevom šetalištu u Dramlju, ne ugošćuje više nikog. A ne zna se ni kada će opet.

Policajci izdvajali iz plaće za odmaralište

Odmaralište je posljednji put obuhvatnije obnovljeno prije deset godina. Kompleks je izgrađen tijekom 80-tih godina i to sredstvima zaposlenika bivšeg Gradskog sekretarijata unutrašnjih poslova (GSUP) Zagreb. Zaposlenici, koji su tada izdvajali sredstva u obvezni stambeni fond, iz kojeg je deset posto usmjeravano za izgradnju odmarališta, prilično su nezadovoljni njegovim zatvaranjem i devastacijom. Spremni su zbog toga i na prosvjede.

Odmaralište je, iz dostupnih podataka, dugi niz godina za odmor svojih zaposlenika koristila isključivo Policijska uprava zagrebačka (bivši GSUP), a stupanjem na snagu Zakona o unutarnjim poslovima, odmaralište kao i sve druge nekretnine tadašnjih općinskih i gradskih sekretarijata za unutrašnje poslove, prenesene su, još 1. siječnja 1990., u vlasništvo Ministarstvo unutarnjih poslova. Do 2001. odmaralište se koristilo za odmor svih zaposlenika MUP-a RH, da bi od 2001. do 2003. bilo u najmu crikveničke tvrtke Jadran d.d. koja je u ono vrijeme bila u stečaju.

Kako se moglo čuti tijekom otvorenja obnovljenog objekta 2007., na temelju Odluke Povjerenstva za upravljanje imovinom RH donijete 22. listopada 2003., odmarališni objekti u Dramlju, koji su bili na upravljanju MUP-a, preneseni su na upravljanje Hrvatskom fondu za privatizaciju. No, kako ta primopredaja nikada nije realizirana, MUP je svoje odmaralište tražio natrag. To se i dogodilo u rujnu 2004.

Tko je sve tijekom ljeta odmarao u Dramlju?

Krajem 2006. krenula je obnova objekta. Za pet mjeseci ponovno su sami zaposlenici MUP-a obavili najveći dio posla. Utrošeno je oko 900 tisuća kuna. Kada je 2007. godine odmaralište ponovno otvoreno u dva paviljona, A i B, na raspolaganju je bilo 86 soba i dva apartmana, s ukupno 230 ležajeva. Uređen je tada i centralni objekt koji se sastoji od recepcije s pratećim poslovnim prostorima kuhinje, restorana, bara, natkrivene terase, praonice rublja, skladišta te pomoćnih radnih prostora. Za puni pansion po osobi i po danu, tada se plaćalo 150 kuna, a policajci su mogli iznos za to ljetovanje podmiriti na rate.

U MUP- su u to vrijeme bili zadovoljni jer su obnovom odmarališta u Dramlju rasterećeni kapaciteti drugih policijskih ljetnih destinacija u Valbadonu i u Malom Lošinju. Preko Zaklade policijske solidarnosti tada se ljetovanje moglo orgaizirati za puno više djece policijskih službenika lošijeg imovnog stanja. Tamo bi djecu posjećivali policajci i pokazivali im svoje specijalnosti – uzimanje otisaka, borilačke vještine ili rad s policijskim psom. Sindikati koji djeluju u MUP-u redovito su oglašavali ponude za boravak u ovim paviljonima na samoj obali. Tijekom 2014. i 2015. godine, tamo su ljetovale i obitelji koje su stradale u poplavama u Slavoniji.

Odmaralište MUP-a moglo bi biti prodano

Međutim, prošle i ove godine u odmaralište u Dramlju nitko nije otišao. I dugovječni domar umirovljen je krajem 2015. godine. Iako policajci još uvijek imaju interes ljetovati tamo, za sada MUP još ne zna što će biti s objektom u Dramlju. Na upit Telegrama iz MUP-a odgovaraju kako nije donijeta odluka o tome što će biti s odmaralištem, niti ima ikakvih informacija o tome kada bi se nešto više moglo znati.

U međuvremenu je i Sindikat policijskih službenika, u dva navrata tijekom 2016. i jednom u proljeće ove godine, službeno pitao MUP što se događa s odmaralištem u Dramlju. Objekt je devastiran, televizije, hladanjaci i ostala bijela tehnika prebačeni su u odmaralište Mali Lošinj, a pojavila su se i nagađanja o mogućoj privatizaciji.

Spremni i na prosvjed zbog situacije u Dramlju

“Šutnja odgovornih osoba u MUP-u i izbjegavanje davanja traženih odgovora daje nam pravo naslutiti da su naši upiti opravdani i ozbiljni, a osobito nas to brine jer je ovo odmaralište izgrađeno i stavljeno u funkciju zahvaljujući izdvajanju novaca od plaća zaposlenika MUP-a davnih 80-tih
godina kada su tim dobrovoljnim doprinosom solidarnosti pomogli MUP-u da bude vlasnikom odmarališta za opće dobro svih svojih zaposlenika.
Upite smo poslali nakon što smo zaprimili brojne pritužbe zaposlenika MUP-a koji su, zajedno s nama, zabrinuti događanjima oko odmarališta u Dramlju.

Od odgovornih osoba tražili smo odgovore što se događa s tim odmaralištem obzirom da nije bilo u funkciji prošle godine te postavili pitanje što MUP planira učiniti s njim. Naime, u javnom pogovoru može se doznati da to odmaralište ide na prodaju i da se u toj prodaji pogoduje
određenim osobama, a da se njegov inventar preselio na razne lokacije pa tako i u odmaralište MUP-a u Malom Lošinju”, upozorava Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, koji je spreman, u slučaju odluke da se odmaralište u Dramlju prodaje, organizirati prosvjede.

“Učiniti ćemo to iz jednostavnog razloga jer su u izgradnji i stavljanju u funkciju ovog odmarališta zaposlenici MUP-a solidarno, svatko po svojoj mogućnosti, odvajali od svoje plaće i time pomogli da MUP ima svoje smještajne objekte na Jadranu”, objašnjava Puškarić kojem je MUP tek nedavno potvrdio da je odmaralište u Dramlju zbog devastacije 2015. godine u lošem stanju te da nema dovoljno ljudi koji bi tijekom ljeta tamo radili. Konačne odluke o tome što će se s odmaralištem dalje događati, još nema.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1011 članak Više o autoru