Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Odvjetnik kapetana Dragana prvi put o detaljima njegovog srčanog udara i odnosu s Paravinjom s kojim dijeli ćeliju

Zloglasni kapetan Dragan optužen je, između ostalog, za ubojstvo civila, za maltretiranje zarobljenika u Kninu te mučenje i ubojstvo dva zarobljena vojnika kod Benkovca

20.09.2016., Split - Na Zupanijskom sudu zapocelo je sudjenje Draganu Vasiljkovicu, optuzenom za zlocine pocinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi te u veljaci 1993. u Bruskoj kod Benkovca.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, umalo je 11. kolovoza umro u splitskom zatvoru, a život mu je spasio jedan od zatvorskih čuvara. Voditelj njegovog braniteljskog tima, poznati osječki odvjetnik Tomislav Filaković (62) za Telegram je ispričao posve nepoznate detalje o tom događaju. Naime, mediji su u kolovozu objavili samo kratku vijest, da je kapetan Dragan, kojem je prije neki dan počelo suđenje za ratne zločine, doživio srčani udar.

“Kapetan Dragan ispričao mi je kako se nekoliko dana nakon što smo se upoznali i dogovorili da preuzmem njegovu obranu u tri sata izjutra, u splitskom zatvoru, probudio s jakom, nepodnošljivom boli u prsima. Pozvao je čuvare koji su odmah došli. Jedan od njih, za kojeg se kasnije ispostavilo da je i sâm imao dva infarkta, upitao ga je širi li mu se bol i prema rukama. Kad je kapetan Dragan to potvrdio, čuvar je otrčao i ubrzo se vratio s tableticom nitroglicerina i rekao mu da je stavi pod jezik.

No, drugi čuvar nje bio siguran da je postupak onog prvog bio ispravan, pa je nastala mala prepirka. Rekao mu je, prilično uplašen, da nije pametno davati Vasiljkoviću lijek, jer to može samo liječnik. Bojao se da bi nestručna pomoć mogla izazvati neželjen učinak. No, kako je čuvar imao osobno iskustvo sa srčanim udarom i uz sebe tabletu nitroglicerina, koja u takvim slučajevima pomaže, odlučio je kapetanu Draganu pomoći na taj način”, priča za Telegram osječki odvjetnik Tomislav Filaković.

Radio sklekove nekoliko dana nakon operacije

Kaže, Draganu Vasiljkoviću odmah je bilo bolje, bol je počela popuštati, a u međuvremenu već su stigla kola Hitne pomoći. U splitskoj bolnici hitno su mu ugradili premosnicu, a liječnik mu je rekao: ”Možete zahvaliti onom zatvorskom čuvaru. Spasio vas je”. Vasiljković je govorio svom odvjetniku kako je beskrajno zahvalan tom čuvaru, jer da se ovaj nije snašao i pomogao mu, vjerojatno bi umro.

“Šezdesetdvogodišnji kapetan Dragan brzo se oporavio”, nastavlja odvjetnik Filaković. “Pričao mi je kako je samo nekoliko dana nakon kirurškog zahvata nastavio s redovitom tjelovježbom.”

Hrvatski zatvor bolji od australskog

“Kad su me izručili Hrvatskoj”, prepričava odvjetnik Filaković Vasiljkovićeve riječi, “Mislio sam da će ovdje biti strašno. Ali nije, svi su iznimno korektni, profesionalni i ni na koji način nisam osjetio bilo kakvu diskriminaciju. Nikada me nitko nije uvrijedio niti mi rekao ružnu riječ. Vjerujte, najteži dan u splitskom zatvoru bio je lakši od najboljeg u australskom”.

Vasiljković je, opisuje ga njegov branitelj Filaković, iznimno čvrst i mada je u pritvoru već 11 godina, nije slomljen čovjek. Jedva je čekao početak suđenja. Vasiljković ima ogromnu dokumentaciju i puno svojih bilješki, brižljivo je proučio i analizirao sve iskaze svjedoka. Više puta, tijekom naših nekoliko dugih razgovora rekao mi je da stvarno želi, ako je kriv za to što mu se stavlja na teret, biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora.

Nije želio nagoditi se s tužiteljstvom, a mogao je, s obzirom da je 11 godina u pritvoru. I svjestan da može provesti još nekoliko. Ne želi ni da mu sud sada izrekne kaznu koja bi bila u visini vremena do sad provedenog u australskom ekstradicijskom pritvoru i pritvoru u Hrvatskoj nakon prošlogodišnjeg izručenja. Uvjeren je kako će dokazati da nije činio zločine i da nije odgovoran za one koji su počinjeni.

U istoj ćeliji s Draganom Paravinjom

U početku, kad je došao u splitski zatvor, priča odvjetnik Filaković, nitko od zatvorenika nije htio s njim kontaktirati, no kako je vrijeme prolazilo ipak je komunikacija uspostavljena. Kad su ga iz uprave zatvora pitali bi li se protivio dijeliti ćeliju s Draganom Paravinjom, osuđenom za bezdušno silovanje i ubojstvo Antonije Bilić, rekao je da to ne dolazi u obzir.

Objasnio je kako ima tri kćeri i da mu se tipovi poput Paravinje gade. No, kasnije, kad su se u krugu zatvora upoznali, primijenio je mišljenje. Kaže, pokolebalo ga je to što se Paravinji sudi već treći put, a ništa mu još nije dokazano. Na kraju, primio ga je u zatvorsku ćeliju i, veli, sada u su u korektnim odnosima.

Na pitanje kako je došao u priliku da preuzme obranu kapetana Dragana, kojem su usluge nudili i neki poznati zagrebački odvjetnici, ali ih je on odbio, Tomislav Filaković kaže da pravi odgovor na to pitanje ne zna. Pretpostavlja da su ga Vasiljkoviću vjerojatno preporučili aktivisti nevladinih udruga koji su pratili suđenje za ratne zločine. Filaković je sudjelovao u nekoliko desetaka takvih sudskih postupaka, braneći Hrvate, ali i Srbe, optužene za ratne zločine. Među ostalim, branio je i Veljka Marića, dok je bio u zatvoru u Srbiji.

Zašto sam ga pristao braniti

“Odvjetnik sam i moj je posao braniti optužene, jednako kao što je i posao liječnika pružiti pomoć svakom tko je bolestan”, kaže Filaković za Telegram i dodaje kako zbog obrane Dragana Vasiljkovića, optuženog za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj, u vrijeme srpske agresije, nema nikakav kompleks.

“Dragovoljac sam Domovinskog rada, branio sam Hrvatsku i tijekom velikosrpske agresije bio sam na suprotnoj strani od kapetana Dragana. Ali ne vidim zašto bi nekom bilo sporno što ga sada branim i što mu želim pomoći da dokaže kako navodi u optužnici, kojom ga se tereti za ratni zločin, nisu istiniti. Znam da će mi neki to možda zamjeriti, ali da Vasiljkovića ne branim ja, branio bi ga netko drugi.

Zamjerit će mi možda i kada kažem da Vasiljković ostavlja dojam ”oficira i džentlmena”. Bio je pripadnik elitnih australskih marinaca, ima vojnički dril i vojničko držanje, zaključuje ugledni osječki odvjetnik Tomislav Filaković, koji se prihvatio uloge šefa braniteljskog tima kapetana Dragana.

Podijeli 140 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani