Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

U intervjuu austrijskom novinaru Andrej Plenković danas je rekao da će protjerati ekstremizam iz HDZ-a

Izgleda da je poslao dosta jasnu poruku desnom krilu stranke

plenki
Pošalji Podijeli Tweetaj

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je danas intervju za bečki studio televizije ARD 1. Novinari su s njim razgovarali prije nove runde pregovora s Mostom, a osobito ih je zanimalo kako se misli nositi s desnim krilom svoje stranke budući da je najavio dosta umjereniju politiku od one kakvu je HDZ zagovarao dosad.

“HDZ se nalazi u desnom centru, a tamo se nalaze i moja politička uvjerenja”, kazao je Plenković te nastavio kako je njegova misija jačanje desnog centra. “HDZ želi postati stranka otvorena za sve građane, ali iz nje želim protjerati ekstremizam”, poručio je Plenković.

Europska razina

U nastavku je kazao kako “građani žele stranku koja se osjeća odgovornom za nacionalne interese, našu povijest, tradiciju i rimokatoličku vjeroispovijest. HDZ je to bio od svog osnutka, a ostao je to i danas.”

A objasnio je i kako smatra da ideološka pitanja više nisu dominantna u našem društvu. Naziva ih čak nevažnima, a uvjeren je kako se to pokazalo i tijekom ove izborne kampanje kad se, kako tvrdi, takva pitanja uopće nisu povlačila.

“Želim komunikaciju dovesti na europsku razinu. Želim se svađati o pitanjima budućnosti, a ne pitanjima prošlosti”, rekao je Plenković. “Stoga se u stranci fokusiramo poglavito na gospodarska pitanja”, zaključio je.

Uspjeh tvrde desnice na izborima

No, u saborskim će klupama i dalje sjediti dobar dio Karamarkove tvrde desnice.

Njihova je popularnost dosta velika, sudeći prema tome što se političari kao Zlatan Hasanbegović, Milijan Brkić i Bruna Esih nalaze pri samom vrhu ljestvice HDZ-ovih zastupnika koji su osvojili najviše direktnih glasova biračkog tijela. Stoga ne čudi što postoji opravdana bojazan kad je u pitanju velika reforma HDZ-ove politike.

Pozicija Zlatka Hasanbegovića

Posebno je zanimljiva situacija oko Zlatka Hasanbegovića kojega pripadnici nacionalnih manjina nikako ne žele u Vladi. Tako je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac prošlog tjedan izravno poručio da njegova stranka neće podržati vladu ako je u njoj Hasanbegović.

Hasanbegović mu je na to istoga dana odgovorio da neće Pupovac kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, a Plenković je tek kazao kako je on, kao budući mandatar, taj koji na kraju odlučuje. Postavlja se pitanje može li se i njegova današanja izjava o protjerivanjuHDZ-a od ekstremizma tumačiti kao korak prema tome da Hasanbegović ostane bez svog resora.

Podijeli 948 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani