Prosvjed rasista u američkom Charlottesvillu postao je užasno nasilan; ubijeno troje ljudi

U gradu je proglašeno izvanredno stanje i pozvana je nacionalna garda Virginije

ZADNJA IZMJENA: kol. 13, 2017

Tri osobe ubijene su u nasilnim sukobima koji su izbili na prosvjedu ekstremnih desničara u američkom gradu Charlottesvilleu u Virginiji, objavio je na Twitteru gradonačelnik Mike Signer i pozvao prosvjednike da prekinu svako nasilje i raziđu se. Kako javljaju američki mediji, u sukobima je ozlijeđeno još najmanje 19 ljudi.

Guverner Virginije ranije je proglasio izvanredno stanje nakon što su izbili nasilni sukobi između ekstremnih desničara i protuprosvjednika. Zbog najave lokalnih vlasti da će iz Charlottesvilla ukloniti kip generala Roberta E. Leeja, američki rasisti organizirali su okupljane pod nazivom “Ujedinimo desnicu”.

Tisuće ekstremnih desničara prosvjedovale su u tamošnjem parku uzvikujući rasističke parole i držeći štapove, baklje i štitove. Nacionalisti su se sukobili s protuprosvjednicima, jedni na druge bacali su boce i druge predmete, a američki mediji prenose i da su se polijevali kemikalijama.

Guverner proglasio izvanredno stanje

U jednom trenutku među ljude se netko zaletio automobilom pri čemu je smrtno stradala jedna osoba. Osim interventne policije koja pokušava rastjerati prosvjednike, u grad je pozvana i nacionalna garda Virginije.

“Sada je jasno kako se javni red i mir ne može očuvati bez dodatnih snaga i kako su prosvjednici, mnogi od njih iz drugih država, dovedeni kako bi ugrozili naše građane i našu imovinu. Zgađen sam mržnjom, zatucanošću i nasiljem koje su prosvjednici donijeli u našu državu u protekla 24 sata”, rekao je guverner Virginije Terry McAuliffe.

Reagirali Donald i Melania Trump

O nasilnim prosvjedima oglasio se i američki predsjednik Donald Trump. “Svi moramo biti ujedinjeni i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Djelujmo kao jedno”, napisao je Twitteru. Melania Trump poručila je kako Amerika podržava slobodu govora, ali da treba komunicirati bez mržnje u srcu. “Ništa dobro nije nastalo iz nasilja”, napisala je na Twitteru američka Prva dama.

Trump je kasnije održao i izvanrednu presicu na kojoj je oštro osudio mržnju i nasilje na prosvjedu u Virginiji.