Popularnost Mrak Taritaš u odnosu na predsjednicu nemali je presedan; evo kako se penjala zadnjih mjeseci

U ožujku predsjednicu najpozitivnijom navodi 9,8, a Mrak Taritaš 9,4%

ZADNJA IZMJENA: ožu. 5, 2017
Foto: Pixsell

Cro Demoskop za ožujak pokazuje kako je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš gotovo dostigla predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na listi najpopularnijh političara.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja je premijer Andrej Plenković (22,4%), slijedi “Nitko” s (13,4%), a zatim Grabar Kitarović sa 9,8 posto te Mrak Taritaš sa 9,4 posto. Jedinstvena je to situacija u hrvatskoj političkoj povijesti da jedna saborska zastupnica i kandidatkinja za gradonačelnicu za predsjednicom, prema Cro Demoskopovom istraživanju, zaostaje samo 0,4 postotnog poena.

Trend je vidljiv već neko vrijeme

Trend pada popularnosti, odnosno pozitivnog dojma za predsjednicu i rasta za Mrak Taritaš vidljiv je već mjesecima. Usporedili smo kretanje popularnosti ove dvije političarke prema Cro Demoskopu posljednjih šest mjeseci. U listopadu 2016. godine tako je Grabar Kitarović najpozitivnijom je smatralo 14,3 posto, a Mrak Taritaš bila je na šestom mjestu 3,9 posto.

U studenom prošle godine, predsjednicu je najpozitivnijom smatralo 11,7 posto, a Mrak Taritaš 5,7 posto građana. Mjesec dana kasnije, u prosincu, Grabar Kitarović je malo narasla i kao najpozitivniju ju je navodilo 12,8 posto, dok je Anku Mrak najpozitivniju smatralo 6,9 posto građana, prema istraživanju Promocije plus.

Samo 0,4 postotnog poena razlike

U siječnju 2017. Grabar Kitarović je na 13 posto, a Mrak Taritaš na 7 posto. Razlika između njih dvije i dalje iznosi prilično velikih 6 postotnih poena. U veljači se ta razlika nešto smanjila – predsjednica je na 11,9 posto, a Mrak Taritaš na 6,9 posto.

Do daljnjeg približavanja došlo je ovog mjeseca. U ožujku kao najpozitivniju Grabar Kitarović navodi 9,8, a Mrak Taritaš 9,4 posto građana, prema Cro Demoskopu.

Anki Mrak Taritaš sigurno je pomogla i činjenica da, možda jedina u zemlji, dubinski razumije društvene mreže. No, učinilo nam se da se i predsjednica na Facebooku počela predstavljati kao pristupačna, doduše uz nešto drugačiji pristup. Evo videa od petka: