Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Nova optužnica za velike porezne dugove, tajkun Žužić je utajio 47,7 milijuna kuna

Žužić je iz Soliduma izvukao više od 436 milijuna kuna vrijedne nekretnine

Pošalji Podijeli Tweetaj

Poduzetnik Željko Žužić optužen je zbog milijunskih poreznih dugova, točnije 47,7 milijuna poreza što ih nije platio između 2007. i kraja 2010. godine.

Zbog tog poreznog duga Žužić je bio uhićen još u prosincu 2013. godine, a u međuvremenu je postao ključni svjedok, ali i suoptuženik Marine Lovrić Merzel, bivše sisačko-moslavačke županice, kojoj je navodno dao mito.

Sada ga Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, u rujnu 2007. godine njegova tvrtka “Solidum Žužić” postala je nelikvidna i blokiran joj je račun, no nakon toga je Žužić poslovnu djelatnost i novčani promet prenio na tri tvrtke što su također bile u njegovom vlasništvu. U tom trenutku “Solidum Žužić” je državi dugovao 47.651.779,94 kune poreza.

Ugovori Žužića sa Solidumom

Kako pak ne bi ostao bez svojih vlastitih potraživanja Žužić je sa “Solidumom Žužić” sklopio sporazume o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva na nekretninama i poslovnim udjelima. Iako mu je vlastita tvrtka bila dužna nešto više od 29 milijuna kuna, ugovori što ih je naknadno sklopio bili su teški vrtoglavih 436.667.879,39 kuna.

Ugovorio je i da tvrtka vrati dugove u kratkom roku, iako, kao direktor “Soliduma Žužić” ta potraživanja nije kanio podmiriti u novcu. Sve je bilo razrađeno sporazumima. Prema njima je, u slučaju da tvrtka zakasni s ispunjenjem tražbine osigurane sporazumom, on kao vjerovnik, imao pravo naplatiti se iz prodaje nekretnina i poslovnih udjela odnosno steći vlasništvo na njima.

23.05.2012., Velika Gorica - Zgrada na adresi Trg Kralja Tomislava 37. U zgradi su smjesteni poslovni prostori tvrtki "HPB", "Solidum Zuzic" te "Poljoprivredna stanica d.o.o.". Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Na adresi Trg Kralja Tomislava 37 u Velikoj Gorici smješteni su poslovni prostori tvrtki “Solidum Žužić” te “Poljoprivredne stanice d.o.o.” također u Žužićevom vlasništvu - Jurica Galoić /PIXSELL

Nakon što su potraživanja i dospjela na naplatu, Žužić, kako stoji u optužnici, nije zatražio prodaju nekretnina ni poslovnih udjela radi namirenja svog potraživanja, već je, iskoristivši mogućnost predviđenu u sklopljenim sporazumima, kao direktor “Soliduma Žužić” izjavio da su zbog nepodmirenja duga ispunjene pretpostavke da se sve te nekretnine prenesu u njegovo privatno vlasništvo.

Tako je na temelju osobnog potraživanja prema “Solidumu Žužić” u iznosu od 29,113.358 kuna postao vlasnik nekretnina vrijednih 437,108.879,39 kuna.

Treća optužnica za velike porezne dugove ovog mjeseca

Optužen je zato da je oštetio Republiku Hrvatsku, jer je nekretnine prisvojio, a porez od 47,651.779,94 kune nije platio.

Podsjetimo, ovo je već treća optužnica za milijunske porezne dugove podignuta tijekom ovog mjeseca.

Prvo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu početkom kolovoza diglo optužnicu protiv jednog od najvećih dužnika s porezne ‘liste srama’, Alena Bubala, a par dana kasnije optužen je još jedan poduzetnik s liste porznih dužnika, poduzetnik Jozo Primorac.

Podijeli 20 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani