Reuters analizira da je Putin u Siriji zagrizao više nego može progutati (a zbog toga bi mogao i izgubiti vlast)

Oslabljena ruska ekonomija teško može podnijeti tako veliki trošak

ZADNJA IZMJENA: ruj. 30, 2015
Foto: Segei Chirikov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je države svijeta da se pridruže Rusiji u borbi protiv terorizma, ali istovremeno da sačuvaju Siriju kao državu, piše Reuters. Već je poslao oružje, vojnike i zrakoplove u nadi da će i ostatak svijeta slijediti njegov primjer.

Međutim, Putin nije postavio temelje za tako riskantne poteze, niti međunarodne niti unutar Rusije. Povukao je unilataralne poteze prije savjetovanja s međunarodnom zajednicom i time uradio isto ono zbog čega kritizira službeni Washington. Ruski predsjednik je pomalo neobičan zagovornik teritorijalnog integriteta neke države, uzevši u obzir njegovu aneksiju Krima i podršku separatistima na istoku Ukrajine. Reuters je uvjeren da Putin počinje novu vojnu avanturu prije završavanja prethodne u vrijeme teške ekonomske krize u Rusiji.

Ruska ekonomija nije na putu oporavka

Analitičari nisu složni o učinkovitosti zapadnjačkih ekonomskih sankcija, dok jedni govore da djeluju, drugi tvrde da su neučinkovite. Međutim, činjenica ostaje da su strmoglavi pad cijena nafte i ekonomske sankcije bacile rusku ekonomiju na koljena. Propagandna aparatura Kremlja može tvrditi da tomu nije tako, ali vjerojatnije je da ruska ekonomija nije dosegla najnižu točku niti krenula ka oporavku.

Rusija i ruski predsjednik suočavaju se s nezahvalnim izborom, između oružja i hrane, uz pretpostavku da će Rusi podnijeti mnoge teške žrtve radi slave domovine. Istina je da su Rusi podnijeli mnoge tegobe, ali znali su i okrenuti leđa svojoj domovini. Veliki prosvjedi i političke promjene pratile su ruske vojne poraze, primjerice nakon rusko-japanskog rata ili ruske vojne intervencije u Afganistanu.

Još veći problem ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji je činjenica da nemaju niti jednu od prednosti što su ih uživali na istoku Ukrajine: zajednički jezik, religija te duga i porozna granica preko koje je moguće prebacivati sav potrebni materijal za vođenje rata.

Putin mijenja temu u ruskim medijima

Američki predsjednik Barack Obama može poslušati Putinove savjete i zahtjeve, ali mora prepoznati da Putinova pregovaračka pozicija nije nužno snažna. Štoviše, nastavi li Putin s promoviranjem teritorijalnog integriteta Sirije u međunarodnoj zajednici, Obama mora zahtjevati ista pravila i za Ukrajinu.

Putin je iskoristio Siriju za promjenu teme razgovora u Rusiji i ruskim medijima od nedovršenog sukoba u Ukrajini, ali ne to se ne smije dogoditi u Europskoj uniji i SAD-u, završava Reutersov komentator William Pomeranz.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru