Rusi sude ukrajinskoj ratnoj heroini, a ovo je sedam stvari koje morate znati o tom kontroverznom slučaju

Nadia Savčenko optužena je za ubojstvo dvojice ruskih novinara

ZADNJA IZMJENA: ruj. 30, 2015
Foto: YouTube

Nadia Savčenko, najkontroverznija zarobljenica rata u Ukrajini, danas bi trebala svjedočiti pred ruskim sudom. Sudi joj se za ubojstvo dvojice ruskih novinara, piše Telegraph. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i zapadnjačke vlade pozivaju na njezino puštanje na slobodu osuđujući pritom ono što opisuju kao izmišljene optužbe.

1. Tko je Nadia Savčenko?

Savčenko je 34-godišnja poručnica ukrajinske vojske i ratna veteranka iz rata u Iraku koja je 2009. godine ušla u povijest kao prva žena s diplomom ukrajinske prestižne škole vojnog zrakoplovstva u Harkovu. Njezin je svakodnevni posao let Mi-24 helikopterom, ali kad je prošle godine izbio rat u istočnoj Ukrajini pridružila se dobrovoljnim paravojnim snagama, bataljunu Aidar.

Borila se kao pješakinja Aidara kada su je 17. lipnja prošle godine tijekom borbe uhitili pro-ruski borci. Tri tjedna nakon, završila je u ruskom zatvoru i od tada je zatvorena.

2. Za što je optužena?

U osnovi, Savčenko je optužena za ubojstvo. Konkretno, za ubojstvo dvije ili više osoba uz prethodnu zavjeru grupe motivirane mržnjom prema određenoj društvenoj skupini i iznimno opasnim sredstvima. Također, optužena je za ilegalno prelaženje ruske granice. Ako bude osuđena, može dobiti 25 godina zatvora, kažu istražitelji. Njezini odvjetnici zapravo kažu da ruski kazneni zakon predviđa 20 godina zatvora, ali priznaju da ona može dobiti 25, bez obzira na to što kaže zakon.

3. Koga je navodno ubila?

Slučaj se odnosi na smrt Antona Vološina i Igora Kornelyuka, koji su radili za rusku državnu televizijsku i radijsku kuću VGTRK. Ubijeni su u minobacačkom napadu dok su izvještavali o istoj bitci tijekom koje je Savčenko uhićena.

Ruski istražitelji optužuju Savčenko da je djelovala kao topnička promatračica koja je namjerno usmjeravala napad u kojem su ubijena dvojica novinara. Ona negira sve optužbe.

4. Ima li alibi?

Nadia Savčenko i njezini odvjetnici kažu da zapisi poziva s njezinog mobitela dokazuju da ona nije bila u vidokrugu punkta u kojem su granatirani Voloshin i Kornelyuk te da je zarobljena sat vremena prije tog napada. U srpnju su njezini odvjetnici rekli da imaju još jedan dokaz kojim se potvrđuje da je ona već bila ratna zarobljenica u trenutku kad su novinari ubijeni.

5. Kako je završila u Rusiji?

Tužitelji kažu da je dobrovoljno prešla granicu te da je prepoznata i uhićena u trenutku kad je predala svoje dokumente tražeći status izbjeglice (otuda optužbe za ilegalni ulazak u zemlju). Ona, pak, kaže da su je tijekom bitke uhitili separatistički vojnici te da su je zatim ruski obavještajci prevezli preko granice protiv njene volje

6. Zašto je njen slučaj tako velika stvar?

Ona je jedna od nekoliko istaknutih ukrajinskih zatvorenika koji su pred sudom u Rusiji zbog optužbi za koje Kijev i zapadne vlade kažu da su fabricirane. Drugi među njima, filmski redatelj Oleg Sentsov prošlog je mjeseca osuđen na 20 godina teškog rada. On je bio optužen za organiziranje terorističkih napada na pro-ruske skupine u regiji koju je Rusija anektirala dva mjeseca ranije.

Međutim, Savčenkin slučaj postao je posebno važan u propagandnom ratu između Rusije i Ukrajine. U Ukrajini je postala nacionalna junakinja koja simbolizira otpor protiv onoga što mnogi vide kao rusku agresiju. U studenom je izabrana u parlament, u prosincu je postala članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a u ožujku je postala Junakinjom Ukrajine, što predstavlja najveću moguću iskazanu čast u zemlji.

Petar Porošenko, ukrajinski predsjednik, pokušao ju je osloboditi tako što je postavio njen slučaj pred svjetske lidere uključujući Angelu Merkel i Baracka Obamu, koji su naposljetku i zatražili njezino oslobađanje. Ukrajinski tužitelji najavili su da otvaraju vlastiti slučaj protiv sedam ruskih dužnosnika, uključujući tri suca, dva istražitelja i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova zbog zločina koji uključuju i falsificiranje dokaza protiv Savčenko.

U Rusiji je druga priča. Tabloidi ju opisuju kao “Sotoninu kćer” i “stroj za ubijanje u suknji”. Ruska vlada odbila ju je uključiti u zamjenu zarobljenika na temelju toga što ju se sumnjiči za ubojstvo te da nije ratna zarobljenica.

7. Kakve su joj šanse?

Ne baš sjajne, kažu njezini odvjetnici. Mark Feygin, jedan od odvjetnika njene obrane, rekao je u siječnju da je to “politički slučaj”, što u Rusiji znači da je to jedan od onih koji se odlučuju u Kremlju. Njezina obrana vjeruje da su šanse da suci donesu presudu prema pravnim argumentima zapravo nikakve i da će se prava odluka donositi na puno višoj razini.

Jelena Tešija
Telegram autor
639 članaka Više o autoru