Slovenski MVP kaže kako oni neće odustati od arbitraže i misli kako je Hrvatska počela popuštati

Karl Erjavec odbija bilo kakvu mogućnost bilateralnog dogovora

ZADNJA IZMJENA: ruj. 14, 2017
Foto: AFP

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je kako bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju, koji je danas na sjednici Vlade spomenuo premijer Andrej Plenković, nije potreban i kako Slovenija i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude.

Slovenski šef diplomacije komentirao je i kako sastanak premijera Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka koji je počeo danas u 13 sati smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske. “Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali”, kazao je. Smatra da je za takvu “promjenu retorike” doprinijela i njegova izjava da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u OECD, javlja 24 ur.

Kaže da Slovenija mora ustrajati na arbitraži

Erjavec je to danas, nakon sjednice slovenske Vlade, rekao novinarima. “Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor”, kazao je Erjavec komentirajući eventualni bilateralni sporazum koji bi hrvatska strana mogla predložiti.

Nedvosmisleno je rekao kako takvo rješenje Sloveniji nije prihvatljivo i kako Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude koja je sasvim jasna. “Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno”, kazao je Erjavec.

Tajana Vlašić
Telegram autor
2969 članaka Više o autoru